газ /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ЄС не потребує продовження угоди про транзит російського газу через Україну – Єврокомісар із питань енергетики

Австрія, Італія та Словаччина зможуть отримати альтернативні джерела постачання Фото Shutterstock

Європейський Союз не бачить необхідності продовжувати угоду про транспортування російського газу до Європи через Україну напередодні закінчення терміну дії контракту наприкінці цього року, повідомила Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ми не зацікавлені у продовженні тристоронньої угоди про транзит газу з Росією, термін дії якої спливає до кінця цього року», – заявила Сімсон на засіданні комітету парламенту ЄС.
  • За її словами, аналіз ЄС показав, що країни, які обслуговуються транзитним маршрутом газу, зокрема Австрія, Італія та Словаччина, зможуть отримати альтернативні джерела постачання.
  • «Виходячи з нашої попередньої аналітики, існують альтернативні рішення для поставок до цих країн, які все ще отримують частину газу українським маршрутом», – сказала Сімсон.

Контекст

Європа намагається позбутися імпорту російського газу, через те що Росія скоротила постачання газу до Європи після вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

За даними S&P Global Commodity Insights, Європа отримує близько 12 млрд кубометрів газу на рік через Україну. До війни в Україні Росія постачала Європі 155 млрд кубометрів газу на рік.

Аналітики кажуть, що припинення транзитної угоди може спричинити невелике зростання європейських цін на газ, але не поставить під загрозу загальну енергетичну безпеку Європи.

Країни ЄС вклали значні кошти в скраплений природний газ (СПГ) та відновлювані джерела енергії, щоб замінити постачання з Москви. Різке падіння попиту на газ, частково спричинене слабкою промисловою активністю, також допомогло.

Відповідно до пʼятирічної угоди про транзит, Росія експортує газ до Європи через Україну та платить Києву за використання трубопровідної мережі.

Україна вже заявила, що не вступатиме в переговори з Росією щодо продовження угоди. Представник Кремля Дмитро Пєсков заявив минулого місяця, що Москва знайде альтернативні маршрути для експорту свого газу, якщо угоду з Україною не буде продовжено.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні