Категорія
Новини
Дата

Nvidia, AMD та Qualcomm. Акції виробників чипів впали після найсильнішого зростання з 2009-го

Акції виробників мікросхем у США впали у середу, 3 січня, з рекордних показників 2023-го, пише Reuters. Минулий рік був найсильнішим роком з 2009-го, коли сектор відновився після фінансової кризи. Падіння акцій напівпровідників цього тижня слідує за загальним падінням на Волл-стріт.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Падіння більш ніж на 2% акцій Advanced Micro Devices, Qualcomm та Broadcom найбільше вплинуло на індекс напівпровідників PHLX, який знизився на 2,1%.
  • Індекс чипів упав майже на 7% після досягнення рекордного рівня 27 грудня.
  • Падіння акцій напівпровідників цього тижня слідує за загальним падінням на Волл-стріт, оскільки інвестори чекають на протокол грудневого засідання Федеральної резервної системи США, щоб зрозуміти динаміку процентних ставок.
  • Підживлюваний оптимізмом щодо штучного інтелекту, а останнім часом і очікуваннями, що ФРС знизить процентні ставки цього року, індекс PHLX зріс на 65% у 2023 році, що є найсильнішим показником з 2009-го. Для порівняння: річний приріст склав 43% та 24% відповідно для Nasdaq та S&P 500.
  • Акції чипів також виграли від ставок на те, що спад світового попиту минулого року, через який виробники чипів памʼяті скоротили виробництво, здебільшого досяг дна.
  • Nvidia, яка вважається провідним постачальником чипів, повʼязаних зі штучним інтелектом, у 2023 році збільшила свою ринкову вартість більш ніж утричі – до $1,2 трлн, що зробило її пʼятою за вартістю компанією на Волл-стріт. У середу капіталізація упала майже на 1%.
  • BofA Global Research рекомендує клієнтам інвестувати в хмарні обчислення та автомобілі через акції, включаючи Nvidia, Marvell Technology, NXP Semiconductors та ON Semiconductor. Також рекомендують акції, у тому числі KLA Corp і Arm Holdings.

Контекст

Провідні виробники напівпровідників прагнуть створити так звані 2-нанометрові процесорні чипи, які стануть основою наступного покоління смартфонів, центрів обробки даних і штучного інтелекту.

Ці чипи визначать майбутнє галузі вартістю $500 млрд. Наразі за першість у створенні передових чипів борються TSMC, Samsung та Intel.

У 2023 році акції Nvidia потроїлися, внаслідок чого ринкова вартість компанії перевищила $1 трлн, що викликано ажіотажем щодо центральної ролі чипів компанії в додатках штучного інтелекту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні