Категорія
Новини
Дата

США закриють доступ Китаю до більшої кількості чипів Nvidia. Нові обмеження стосуватимуться і Росії з Іраном

Адміністрація президента США Джо Байдена планує зупинити постачання до Китаю передових чипів штучного інтелекту, розроблених Nvidia та іншими компаніями, що є частиною комплексу заходів, спрямованих на те, щоб завадити Пекіну отримувати передові американські технології, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Правила, описані високопосадовцями адміністрації, вводять обмеження на ширший спектр передових чипів та інструментів для їх виробництва для більшої кількості країн, зокрема Ірану та Росії, і вносять у чорний список китайських розробників чипів Moore Thread та Biren.
  • Нові заходи спрямовані на те, щоб перешкодити військовому розвитку Китаю шляхом закриття лазівок у правилах, що опубліковані у жовтні минулого року і, ймовірно, оновлюватимуться «принаймні щороку», за словами міністерки торгівлі Джини Раймондо.
  • Мета полягає в тому, щоб обмежити доступ Китаю до «передових напівпровідників, які можуть сприяти проривам у галузі штучного інтелекту та складних компʼютерів, які мають вирішальне значення для (китайських) військових додатків», сказала вона, наголосивши, що адміністрація не прагне завдати економічної шкоди Пекіну.
  • Після публікації правил провідний розробник чипів штучного інтелекту Nvidia заявив, що дотримується правил і не очікує «значного впливу на фінансові результати в найближчому майбутньому». Nvidia та Intel раніше створили спеціальні чипи для китайського ринку, які зберегли потужні обчислювальні можливості, але обмежили швидкість звʼязку, щоб залишатися в межах колишніх правил.
  • Biren і Moore Thread, чиї американські постачальники тепер зіткнуться з жорсткими вимогами ліцензування перед постачанням їм продукції, є китайськими стартапами, заснованими колишніми співробітниками Nvidia в Китаї, які прагнуть конкурувати з американським гігантом з виробництва чипів штучного інтелекту.
  • Один американський чиновник заявив, що нове правило заборонить Nvidia продавати чипи графічних процесорів A800 та H800 у Китаї. Оновлені правила також торкнуться Gaudi2, чипа Intel, пише Financial Times.

Контекст

На початку вересня 2022 року адміністрація Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів Китаю та Росії. Це мало усунути ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будуються щонайменше 23 виробничі обʼєкти із запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року, згідно з презентацією. За даними групи, до 2029-го чи 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління. 

США прагнуть зупинити зростання потенціалу штучного інтелекту Китаю, що допомагає його збройним силам розробляти безпілотні бойові системи, згідно зі звітом журналу The International Relations Review.

Вашингтон працює над тим, щоб закрити лазівки, що дозволяють ШІ-чипам потрапляти до Китаю. Раніше агентство Reuters із посиланням на джерела повідомляло, що адміністрація Байдена розглядає можливість закриття лазівки, яка дає китайським компаніям доступ до американських чипів штучного інтелекту через підрозділи, розташовані за кордоном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні