Категорія
Новини
Дата

Китай переманює закордонних фахівців з виробництва чипів на тлі посилення експортних обмежень США

Китай непомітно відродив свою ініціативу з найму учених, які здобули освіту за кордоном, під новою назвою, пише Reuters із посиланням на три джерела. Оновлена система набору персоналу пропонує пільги, включаючи субсидії на купівлю житла та бонуси у розмірі від 3 до 5 млн юанів (від $420 000 до $700 000).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У Китаї діють програми пошуку талантів на різних рівнях, орієнтовані на зарубіжних китайських та іноземних експертів. Основною заміною попередньої ініціативи є програма під назвою Qiming, контрольована Міністерством промисловості та інформаційних технологій.
  • Гонка за залучення технічних талантів почалася в той момент, коли президент Сі Цзіньпін наголосив на необхідності Китаю досягти самозабезпеченості в сфері напівпровідників перед обмеженням експорту США. 
  • Програма набирає співробітників із наукових і технологічних галузей, які включають «чутливі» або «засекречені» області, такі як напівпровідники, сказали два джерела.
  • За словами джерел, Qiming також діє в тандемі з ініціативами з набору персоналу, які проводить місцева влада, а також з підтримуваною урядом кампанією з рекрутингу китайськими виробниками чипів. Reuters не змогло самостійно встановити причетних до цієї кампанії.

Контекст

Китайська індустрія мікросхем в останні роки процвітала, але цього року їй не вистачає близько 200 000 осіб, включаючи інженерів і розробників мікросхем, згідно зі звітом за 2021 рік, опублікованим Китайським центром розвитку інформаційної індустрії.

Агентство Reuters не змогло визначити, скільки експертів було найнято в рамках Qiming або повʼязаних з нею програм, хоча тисячі осіб подали заявки, згідно з урядовими документами.

Офіційні особи США заявляють, що хоча переманювання талантів у США не є протизаконним, дослідники ризикують порушити закон, якщо вони не розкриють свої звʼязки з китайськими організаціями, отримуючи при цьому кошти уряду США на проведення досліджень, й незаконно поширять конфіденційну інформацію або порушать експортний контроль.

Китай вкладає безпрецедентні суми грошей у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будуються щонайменше 23 виробничі обʼєкти з запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року, згідно з презентацією. За даними групи, до 2029-го чи 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління. Днями стало відомо, що Huawei зайнявся виробництвом чипів і отримує близько $30 млрд державного фінансування від уряду та свого рідного міста Шеньчжень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні