Категорія
Новини
Дата

Китай планує цьогоріч запустити перше угруповання супутників в намаганні наздогнати Starlink

Військово-промисловий комплекс Китаю збирається розпочати створення першого угруповання супутників на дуже низькій навколоземній орбіті наприкінці цього року, що стане останньою спробою країни наздогнати американську Starlink, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Державна компанія-виробник космічних апаратів і ракет China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC) запустить перші низькоорбітальні супутники запланованого угруповання у вересні, пише газета Global Times, хоча і не повідомляє, скільки саме супутників буде запущено і всього розгорнуто.
  • Угруповання, передбачене CASIC, складатиметься з супутників, що працюють на дуже низькій висоті – 150–300 км від Землі.
  • Starlink, яким керує Space X мільярдера Ілона Маска, побудувала мережу з більш ніж 3500 супутників на низькій навколоземній орбіті. Наразі він має десятки тисяч користувачів у США і планує додати до своєї системи ще десятки тисяч супутників, найбільших у своєму роді.
  • Супутники LEO мають додаткову перевагу, яка полягає в тому, що вони дешевші і забезпечують більш ефективну передачу, ніж супутники на вищих орбітах.

Контекст

На тлі напружених відносин із Вашингтоном та експортного контролю, який відрізав китайські фірми від деяких передових обчислювальних чипів, президент Сі Цзіньпін закликав Китай нарощувати технологічну самостійність у всіх сферах.

У той час як CASIC та інші вже запустили свої перші супутники LEO, розрив зі Starlink, ймовірно, залишиться великим протягом наступного десятиліття.

Державна China Satellite Network Group Corp заявила в 2020 році, що планує побудувати парк із майже 13 000 супутників LEO, але поки що прогрес був повільним.

За оцінками аналітиків, наразі в Китаї експлуатуються не більше кількох сотень низькоорбітальних супутників, а до 2027 року їх кількість досягне лише 4000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні