Категорія
Новини
Дата

Китай посилює боротьбу з криптовалютами. Внаслідок цього ринкова капіталізація цифрових валют впала майже на $300 млрд

За останні кілька днів Китай активізував зусилля щодо приборкання криптовалютної індустрії країни. Внаслідок цього з пʼятниці ринок цифрових валют втратив майже $300 млрд капіталізації, пише CNBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У пʼятницю влада китайської провінції Сичуань наказала майнерам криптовалюти припинити діяльність.
  • Унаслідок цього в Сичуані, який є одним із найбільших центрів видобутку біткоїнів у Китаї, з неділі багато центрів майнінгу закрилися.
  • Наступного дня, у понеділок, біткоїн упав до двотижневого мінімуму і станом на ранок понеділка коштував $31 760, пише CNBC. Також подешевшали й інші криптовалюти. 
  • Крім того, у понеділок Народний банк Китаю закликав Alipay, платіжний сервіс, керований Alibaba з Ant Group, і деякі великі банки вжити заходів проти криптоторгівлі.
  • За даними CoinDesk, за останню добу мінімальна вартість біткоїна склала $31 179. Станом на 12:05 вартість біткоїна становить $31 501. 
  • За даними CoinGecko, ринкова капіталізація усіх криптовалют складає $1,34 трлн.

Контекст

Китай заборонив місцеві біржі криптовалют у 2017 році. Це ускладнило криптовалютну торгівлю, однак не завадило китайським трейдерам купувати і продавати цифрові монети. Вони переводили юані на платформу для купівлі криптовалют через платіжні сервіси, зокрема Alipay, або банківський рахунок. Тепер же заборона Народного банку Китаю займатися криптовалютою фінустановам закриє цей шлях для трейдерів.

Дані про глобальний розподіл майнінгових потужностей на 2021 рік ще не доступні. Втім, минулі оцінки показали, що від 65% до 75% світового видобутку біткоїнів припадають на Китай, пише CNBC. В основному на чотири провінції: Синьцзян, Внутрішню Монголію, Сичуань і Юньнань. Гідроенергетика Сичуані та Юньнані робить їх мекками відновлюваної енергії, а в Сіньцзяні й Внутрішній Монголії розташовано багато вугільних електростанцій Китаю. Внутрішня Монголія вже офіційно заборонила майнінг криптовалют. Регіон хоче стримати зростання споживання енергії приблизно до 1,9% у 2021 році. 

Процес майнінгу криптовалют вимагає величезних обчислювальних потужностей для живлення комп’ютерів. Згідно з Кембриджським індексом споживання біткоїнів, видобуток цієї криптовалюти споживає більше енергії, ніж цілі країни, такі як Фінляндія та Бельгія, пише CNBC.

Водночас зростає стурбованість щодо шкідливого впливу майнінгу криптовалют на довкілля. Ілон Маск заявив, що відновить продаж авто за біткоїни за умови використання майнерами енергії з відновлюваних джерел.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні