Категорія
Новини
Дата

Китай зупинить масштабні інвестиції в індустрію чипів через сплеск COVID – Bloomberg

2 хв читання

Китай зупиняє масштабні інвестиції, спрямовані на розвиток індустрії чипів, щоб конкурувати зі США, оскільки відродження COVID у загальнонаціональному масштабі створює навантаження на другу економіку у світі та фінанси Пекіна, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Високопосадовці обговорюють способи відмови від дорогих субсидій, у той час як інші продовжують наполягати на стимулах у розмірі до 1 трлн юанів ($145 млрд), кажуть джерела.
  • Також китайська влада шукає альтернативні способи допомогти вітчизняним виробникам чипів, такі як зниження вартості напівпровідникових матеріалів, повідомили інформатори.
  • Це ознаменувало б зрушення у підході Пекіна до галузі, яка вважається вирішальною для боротьби з американським пануванням та збереження економічної та військової конкурентоспроможності Китаю. Це свідчить про те, як економічні проблеми в країні виснажують ресурси Пекіна і стримують його амбіції в галузі чипів, вона є одним із головних пріоритетів президента Сі Цзіньпіна. 
  • Неясно, яку ще політику щодо чипів розглядає Пекін і чи вирішить він зрештою відмовитися від підходу з великими капіталовкладеннями, який так добре працював у просуванні його виробничого сектора в останні десятиліття. Уряд Китаю все ще може вирішити перенаправити ресурси з інших сфер на фінансування своїх виробників мікросхем. 

Контекст

У грудні минулого року стало відомо, що Китай працює над пакетом підтримки своєї напівпровідникової промисловості на суму понад 1 трлн юанів ($143 млрд), повідомили Reuters три джерела. Інвестиції мали б стати важливим кроком до самозабезпеченості Китаю чипами та протидії крокам США, спрямованим на уповільнення технічного прогресу країни. 

США виявляють дедалі більшу агресивність у переслідуванні технологічних амбіцій Китаю. На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продають компанії Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, що адміністрація Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США. У такий спосіб Вашингтон активізував свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

Правила, оприлюднені Міністерством торгівлі США, забороняють постачання до Китаю цілої низки напівпровідникових технологій без ліцензії, включно з передовим обладнанням для виробництва мікросхем та передовими мікросхемами, які використовуються для штучного інтелекту й суперкомпʼютерів.

США також запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. Натомість США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї найближчим майбутнім.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні