Категорія
Новини
Дата

Китай став другою країною, яка успішно запустила ровер на Марсі

Дистанційно керований марсохід Zhurong розпочав свою подорож на поверхні Марса. Це робить Китай другою країною після США, яка запустила ровер на Червоній планеті, пише The Verge. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Zhurong спустився з посадкової платформи на поверхню Марса в суботу 22 травня. Він почав подорож по Утопії – рівнині, де космічний апарат NASA Viking 2 сів у 1976 році.
  • Марсохід Zhurong був доставлений на Марс 15 травня космічним зондом Tianwen-1, який запустили у липні минулого року. Апарат торкнувся поверхні приблизно в 2000 км від кратера Джезеро, куди в лютому прибув американський марсохід Perseverance.
  • Шестиколісного робота Zhurong вагою 240 кг названо на честь китайського бога вогню. Він працює на сонячних батареях і має радіолокаційний дослідницький апарат Mars-Rover, детектор магнітного поля та монітор метеорології Марса, а також топографічну камеру з високою роздільною здатністю. 
  • Ровер вивчатиме ґрунт і атмосферу Марса та шукатиме ознаки води чи льоду під поверхнею планети протягом 90-денної місії.

Контекст

Вперше на поверхні Марса успішно було запущено американський ровер Perseverance, який відправили NASA. Він збере зразки ґрунту для доставки на Землю. Perseverance оснащено двома мікрофонами, які дали змогу вперше в історії записати звуки на Червоній планеті. Також є 23 камери й сім наукових приладів, які дадуть можливість досліджувати ґрунт на вміст мікроорганізмів. Також ровер оснастили вертольотом Ingenuity. 19 квітня він здійснив перший в історії людства керований політ на іншій планеті.

У довгостроковій перспективі мета Perseverance – проїхати на північний захід. Там, на думку вчених, розташована дельта річки, яка 3,5 млрд років тому впадала в Єзеро. Саме там очікується наявність усіх необхідних компонентів для виникнення життя. Perseverance має взяти зразки органічних речовин та мінералів. Їх буде заховано в герметичній капсулі для майбутньої місії повернення на Землю, яка попередньо запланована на 2026 рік. Місія Mars 2020 Perseverance є частиною програми NASA щодо дослідження Місяця й Марсу – Artemis.

Європейське космічне агентство, яке двічі зазнало невдач зі спробами посадки, планує направити марсохід під назвою Rosalind Franklin на Марс наступного року в рамках спільного проєкту з Росією.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні