Категорія
Новини
Дата

Китай і США підписали угоду щодо аудиту, щоб запобігти делістингу компаній

Регулятор аудиту США заявив у пʼятницю, що підписав угоду з китайськими регулюючими органами, зробивши перший крок до перевірки бухгалтерських фірм, зареєстрованих у Китаї та Гонконгу, пише Reuters.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Рада з нагляду за бухгалтерським обліком публічних компаній (PCAOB) заявила, що це найдокладніша угода, яку регулюючий орган коли-небудь укладав з Китаєм.
  • «Це рішення знаменує серйозне потепління у ділових відносинах між США та Китаєм і стане величезним полегшенням для сотень китайських компаній та інвесторів, які вклали мільярди доларів у фірми, що мають шанс зберегти доступ до найємніших у світі ринків капіталу», – повідомляє агентство.
  • Наразі 163 компанії, у тому числі Alibaba Group, JD.Com Inc і Nio Inc, були визначені регулятором США як такі, що стикаються з ризиками заборони торгівлі через недотримання вимог аудиту.
  • У заяві PCAOB йдеться, що угода дозволить їй «на власний розсуд обирати фірми, аудиторські завдання та потенційні порушення, які вона перевіряє та розслідує, без консультацій з китайською владою та без їх участі». 
  • Комісія з регулювання цінних паперів Китаю (CSRC) заявила, що угода є важливим кроком на шляху вирішення проблеми аудиту. Там додали, що розміщення китайських компаній на лістингу в США принесло користь інвесторам, компаніям та обом країнам.
  • Згідно з заявою CSRC, підписання протоколу між Китаєм та США свідчить про те, що обидві сторони «зробили важливий крок для вирішення проблеми регулювання аудиту китайських компаній, зареєстрованих у США через розширену співпрацю».

Контекст

Американські регулюючі органи вже давно вимагають доступу до аудиторських документів китайських компаній, зареєстрованих у США, але Пекін не хоче дозволяти іноземним регулюючим органам перевіряти бухгалтерські фірми, посилаючись на безпеку.

Поточні правила США передбачають, що китайські компанії, які не дотримуються вимог аудиторських робочих документів, будуть відсторонені від торгів у США на початку 2024 року, але цей термін може бути перенесений.

Голова Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) Гері Генслер заявив, що китайські компанії, як і раніше, стикатимуться з делістингом, якщо влада США не зможе отримати доступ до їх рахунків.

У грудні 2020 року влада США ухвалила закон, згідно з яким іноземним компаніям може бути заборонено торгуватися на американських біржах, якщо вони не будуть виконувати вимоги щодо зовнішнього аудиту нарівні з американськими компаніями.

Водночас Пекін забороняв іноземну перевірку документів місцевих бухгалтерських фірм.

Нещодавно Alibaba стала однією з фірм, котрі були додані SEC у перелік китайських компаній, які можуть бути виключені з лістингу за недотримання вимог аудиту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні