Категорія
Новини
Дата

Китайська Lenovo зафіксувала найбільше падіння виручки за 14 років через зниження попиту на ПК

2 хв читання

Виручка китайської компанії Lenovo Group Ltd знизилася на 24%, до $15,3 млрд, у жовтні–грудні, що стало найбільшим падінням за 14 років, компанія має намір скоротити витрати та внести корективи до робочої сили, пише Reuters. Усе через падіння світового попиту на електроніку.

Ключові факти

  • Пандемія COVID-19 у 2020 році забезпечила величезне зростання продажів електроніки для Lenovo та її аналогів по всьому світу, оскільки багато людей вирішили працювати віддалено та замінили чи модернізували своє обладнання.
  • Однак попит почав падати, і прибуток Lenovo почав скорочуватися в кварталі з липня по вересень минулого року.
  • Головний виконавчий директор Lenovo Ян Юаньцин повідомив, що весь ринок ПК та мобільних пристроїв пережив «серйозний спад» в останньому кварталі, і компанія прагнула скоротити витрати та підвищити ефективність.
  • Lenovo прагне скоротити свої операційні витрати приблизно на $150 млн, щоб досягти середньострокової мети подвоїти чистий прибуток, додав фінансовий директор Вонг Вай Мін. «Це включає загальне скорочення операційних витрат, а також коригування робочої сили, де це необхідно й доцільно», – сказав він, не уточнивши, чи йдеться при цьому про звільнення.
  • Lenovo заявила, що ринок перебуває в процесі перетравлення надлишкових запасів, для чого може знадобитися ще один або два квартали. «З другої половини року ви побачите відновлення зростання ринку ПК», – кажуть у компанії.

Контекст

Конкуренти Dell Technologies Inc та HP Inc оголосили про скорочення штату. Dell заявила, що скоротить близько 6650 робочих місць, або 5% своєї глобальної робочої сили, у той час як HP розраховує скоротити до 6000 робочих місць на кінець 2025 фінансового року, або близько 12% своєї глобальної робочої сили.

Дослідницька ІТ-компанія Gartner заявила минулого місяця, що постачання ПК та мобільних телефонів, ймовірно, скоротяться другий рік поспіль у 2023 році. Постачання ПК, ймовірно, скоротяться на 6,8% цього року після падіння на 16% у 2022-му.

За даними The Wall Street Journal, попит на ПК у жовтні впав найшвидшими темпами за більш як два десятиліття. Ринок ПК сповільнюється після прискорення продажів компʼютерів під час пандемії, коли робітники обладнали свої домашні офіси, а студенти потребували ноутбуків для дистанційного навчання. Обмеження епохи пандемії та стимулюючі виплати збільшили витрати на дорогі товари, тоді як витрати на поїздки та розваги скоротилися.

Тепер споживачі змінюють свої купівельні звички, відмовляючись від товарів, оскільки вони поєднують побоювання з приводу інфляції та економіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні