Категорія
Новини
Дата

HP планує скорочення штату через падіння попиту на ПК

2 хв читання

Виробник компʼютерів та принтерів HP Inc. заявив, що звільнить майже 10% своєї робочої сили через різке падіння попиту на персональні компʼютери, яке, як очікується, триватиме і наступного року, пише The Wall Street Journal.

Ключові факти 

  • У компанії, де зараз працює близько 61 000 співробітників, планують звільнити від 4000 до 6000 співробітників у рамках плану трансформації, спрямованого на досягнення річної економії на $1,4 млрд. Рік тому у компанії працювало близько 51 000 осіб.
  • «Ми вважаємо, що на даний момент розумно не припускати, що ринок зміниться протягом 2023 року», — сказав генеральний директор Енріке Лорес.
  • HP оголосила про звільнення, оскільки повідомила про падіння квартального виторгу на 11,2% до $14,8 млрд. Компанія також повідомила про невеликі чисті збитки за період, що в основному відображає витрати на врегулювання спорів у судовому порядку.
  • Днем раніше конкурент HP, компанія Dell Technologies Inc., також припустила, що затишшя в покупках ПК цього року продовжиться після сплеску на початку пандемії. Dell очікує, що виторг від продажів ПК у четвертому кварталі впаде ще більш різкими темпами порівняно з тим же періодом роком раніше, заявив у понеділок фінансовий директор Томас Світ.
  • «Ми очікуємо, що поточні глобальні макроекономічні фактори, включаючи уповільнення економічного зростання, інфляцію, підвищення відсоткових ставок і валютний тиск, чинитимуть тиск на наших клієнтів», — сказав він.

Контекст

За даними видання, попит на ПК у жовтні впав найшвидшими темпами за більш як два десятиліття.

Ринок ПК сповільнюється після прискорення продажів компʼютерів під час пандемії, коли робітники обладнали свої домашні офіси, а студенти потребували ноутбуків для дистанційного навчання. Обмеження епохи пандемії та стимулюючі виплати збільшили витрати на дорогі товари, тоді як витрати на поїздки та розваги скоротилися.

Тепер споживачі змінюють свої звички купівлі, відмовляючись від товарів, оскільки вони поєднують побоювання з приводу інфляції та економіки.

Обмеження ланцюжка поставок, що зберігаються, у поєднанні з вищими відсотковими ставками, стійкою інфляцією і сильнішим доларом ускладнюють операційну діяльність і скорочують споживчі витрати. В той час як більшість компаній відчувають зниження попиту на ПК, технологічний гігант Apple Inc. повідомив про рекордний виторг за останній квартал. Фінансовий директор Лука Маестрі назвав причиною зростання доходів випуск нових ноутбуків та задоволення попиту після попередніх проблем із ланцюжком поставок.

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року.

Інфляція в США в жовтні сповільнилася більше, ніж прогнозувалося, пише Bloomberg. Споживчі ціни (індекс CPI) в США зросли на 7,7% у річному визначенні в порівнянні з 8,2% у вересні, свідчать дані Мінпраці США. Це мінімальний показник із січня 2022 року. 

Глобальне зростання споживчих цін, імовірно, наразі дійшло до найвищої точки у поточному періоді, каже директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні