Категорія
Новини
Дата

Китайська Tencent планує продати свою частку у сервісі доставки Meituan вартістю $24 млрд

Китайська телекомунікаційна компанія Tencent планує продати всю або більшу частину своєї 17% частки у сервісі доставки їжі та товарів Meituan. Оціночна вартість частки становить $24 млрд, повідомляє Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами трьох джерел, Tencent в останні місяці взаємодіє з фінансовими консультантами, щоб зʼясувати, як здійснити великий продаж своєї частки в Meituan.
  • Запланований продаж відбувається на тлі масштабних регулятивних заходів Китаю з кінця 2020 року щодо технологічних гігантів, які підштовхують останніх до змін у структурах компаній.
  • Зокрема, Tencent зараз виходить із групи компаній і повертається до глобального ігрового ринку. Власник WeChat спочатку інвестував у конкурента Meituan компанію Dianping у 2014 році, яка потім обʼєдналася з Meituan.
  • Виходячи з ринкової капіталізації Meituan станом на понеділок, 17% акцій Tencent оцінюються в $24,3 млрд.
  • За словами двох джерел, Tencent має намір розпочати продаж протягом цього року, якщо ринкові умови будуть сприятливими.

Контекст

Tencent скорочує частки в портфельних компаніях частково для того, щоб заспокоїти китайських регуляторів, а частково для того, щоб отримати величезний прибуток, йдеться у матеріалі. Згідно зі щоквартальними звітами, вартість його пакетів акцій у лістингових компаніях, за винятком дочірніх компаній, впала до $89 млрд на кінець березня з $201 млрд за той же період минулого року.

Акції зареєстрованої у Гонконгу компанії Meituan впали більш ніж на 10%, що стало найбільшим денним відсотковим падінням за пʼять місяців, а акції Tencent впали на понад 2% на денних торгах у вівторок, після чого відновилися до зростання на 1%.

У грудні Tencent оголосила про продаж 86% частки в JD.com Inc вартістю $16,4 млрд. 

Через місяць Tencent залучив $3 млрд, продавши 2,6% акцій сингапурської компанії, що займається іграми та електронною комерцією SEA Ltd, що було сприйнято експертами як спроба монетизувати свої інвестиції при коригуванні бізнес–стратегії. 

Крім Meituan, Tencent також володіє частками в компанії електронної комерції Pinduoduo Inc, відеоплатформі Kuaishou, Didi, автовиробнику Tesla і потокового сервісу Spotify.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні