Коаліція F-16 має намір розпочати підготовку українських пілотів влітку – Нідерланди /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Коаліція F-16 має намір розпочати підготовку українських пілотів влітку – Нідерланди

Getty Images

Українські пілоти можуть розпочати навчання на винищувачах F-16 американського виробництва вже цього літа, повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, пише Reuters. Це стане першим кроком на шляху до постачання Києву потужних бойових літаків.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Союзники НАТО Нідерланди та Данія очолюють міжнародну коаліцію з навчання пілотів і допоміжного персоналу, обслуговування літаків і, зрештою, постачання F-16 Україні. 
  • Раніше Нідерланди заявляли, що мають намір розпочати навчання українських пілотів «якнайшвидше», але не уточнили, коли воно може розпочатися.
  • «Наші цілі – цього літа. І ми подивимося, наскільки це реально для початку навчальної програми», – заявила в інтервʼю агентству міністр оборони.
  • Вона сказала, що мета полягатиме в тому, щоб програма навчання повністю запрацювала протягом шести місяців. Данія, де є авіасимулятори, може стати місцем проведення програми.
  • За словами Оллонґрен, остаточного рішення на запит Києва на поставку десятків F-16 ще не ухвалено. До програми навчання, яку підтримує США, увійдуть Бельгія та Люксембург, а Франція і Велика Британія запропонували допомогу.
  • «Це дуже потужна система озброєнь. Це дуже велика можливість. Але вона не буде доступною найближчим часом, і президент (Володимир) Зеленський, звичайно, знає про це», – сказала Оллонґрен.
  • Два джерела на умовах анонімності повідомили Reuters, що навчання розпочнеться з двох груп по 12 українських пілотів, які вже мають досвід управління радянськими МіГами. 

Контекст

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів, йдеться в повідомленні відомства.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найвірогіднішим сценарієм наразі є те, що США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їх постачання з інших країн.

Для поставок американських винищувачів F-16 до України знадобиться декілька місяців, повідомив міністр ВПС США Френк Кендалл, пише CNN.

Нідерланди, як і інші члени НАТО, переходять на нові винищувачі F-35, але вони все ще мають 24 літаки F-16 в експлуатації і ще більше виведених з експлуатації, які можуть бути передані Україні.

Зазвичай у Нідерландах потрібно близько 2,5 роки, щоб стати льотчиком-винищувачем. Офіційний представник США у розмові з Reuters сказав, що на те, щоб навчити досвідченого українського пілота базовим навичкам роботи з F-16, може піти лише чотири місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні