Коаліція F-16 має намір розпочати підготовку українських пілотів влітку – Нідерланди /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Коаліція F-16 має намір розпочати підготовку українських пілотів влітку – Нідерланди

1 хв читання

Getty Images

Українські пілоти можуть розпочати навчання на винищувачах F-16 американського виробництва вже цього літа, повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, пише Reuters. Це стане першим кроком на шляху до постачання Києву потужних бойових літаків.

Ключові факти

  • Союзники НАТО Нідерланди та Данія очолюють міжнародну коаліцію з навчання пілотів і допоміжного персоналу, обслуговування літаків і, зрештою, постачання F-16 Україні. 
  • Раніше Нідерланди заявляли, що мають намір розпочати навчання українських пілотів «якнайшвидше», але не уточнили, коли воно може розпочатися.
  • «Наші цілі – цього літа. І ми подивимося, наскільки це реально для початку навчальної програми», – заявила в інтервʼю агентству міністр оборони.
  • Вона сказала, що мета полягатиме в тому, щоб програма навчання повністю запрацювала протягом шести місяців. Данія, де є авіасимулятори, може стати місцем проведення програми.
  • За словами Оллонґрен, остаточного рішення на запит Києва на поставку десятків F-16 ще не ухвалено. До програми навчання, яку підтримує США, увійдуть Бельгія та Люксембург, а Франція і Велика Британія запропонували допомогу.
  • «Це дуже потужна система озброєнь. Це дуже велика можливість. Але вона не буде доступною найближчим часом, і президент (Володимир) Зеленський, звичайно, знає про це», – сказала Оллонґрен.
  • Два джерела на умовах анонімності повідомили Reuters, що навчання розпочнеться з двох груп по 12 українських пілотів, які вже мають досвід управління радянськими МіГами. 

Контекст

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів, йдеться в повідомленні відомства.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найвірогіднішим сценарієм наразі є те, що США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їх постачання з інших країн.

Для поставок американських винищувачів F-16 до України знадобиться декілька місяців, повідомив міністр ВПС США Френк Кендалл, пише CNN.

Нідерланди, як і інші члени НАТО, переходять на нові винищувачі F-35, але вони все ще мають 24 літаки F-16 в експлуатації і ще більше виведених з експлуатації, які можуть бути передані Україні.

Зазвичай у Нідерландах потрібно близько 2,5 роки, щоб стати льотчиком-винищувачем. Офіційний представник США у розмові з Reuters сказав, що на те, щоб навчити досвідченого українського пілота базовим навичкам роботи з F-16, може піти лише чотири місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні