У США прогнозують постачання винищувачів F-16 до України за декілька місяців /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У США прогнозують постачання винищувачів F-16 до України за декілька місяців

Getty Images

Для постачання американських винищувачів F-16 до України знадобиться декілька місяців, повідомив міністр ВПС США Френк Кендалл, пише CNN.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кендал зазначив, що пройде як мінімум «кілька місяців», перш ніж Україна зможе використати F-16, і необхідно пропрацювати низку деталей, перш ніж ВПС України зможуть використовувати західні літаки у великих кількостях.
  • «Ми за жодних обставин не збираємося передавати F-16 або інші західні винищувачі у значній кількості в руки ВПС України менш ніж за кілька місяців», – завив він.
  • За його словами, це ще відносно короткі терміни, оскільки зазвичай потрібно понад два роки, щоб навчити нового американського пілота роботі з цим літаком. Навіть курс підвищення кваліфікації для пілота F-16, який на якийсь час перестав літати, може зайняти до пʼяти місяців.
  • Адміністрація президента США Джо Байдена надала мало подробиць щодо плану оснащення ВПС України реактивними літаками американського виробництва або іншими літаками четвертого покоління після того, як Байден оголосив у пʼятницю, 19 травня, що США підтримають спільні зусилля щодо навчання українських пілотів.
  • Персонал США візьме участь у навчаннях разом із союзниками та партнерами в Європі.
  • «Це було в розробці, і очевидно, що Україна виявляла інтерес до таких можливостей», – сказав Кендал. Він додав, що є «багато відкритих можливостей, включаючи наших партнерів».

Контекст

Публічно США протягом кількох місяців стверджували, що винищувачі не стоять на першому місці у списку пріоритетів і швидко виснажать доступне фінансування для допомоги Україні замість важливіших озброєнь, таких як танки Abrams та ракети Patriot. 

На Заході тривають внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовали українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Кабінет міністрів Нідерландів обіцяв розглянуть можливість постачання винищувачів F16 до України, якщо про це попросить офіційний Київ, заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра. За його словами, кабінет розгляне такий запит «неупереджено».

Наприкінці січня очільник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Україна отримала «позитивні сигнали» від Польщі щодо її готовності передати винищувачі F16. Тоді премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, літаки може бути передано Україні за погодження з країнами НАТО.

У лютому британський уряд оцінював можливість відправлення бойових літаків до України після візиту президента Володимира Зеленського до країни, пише Bloomberg. Зеленський на зустрічі з канцлером Олафом Шольцем та президентом Франції Еммануелем Макроном також заявив про потребу у важкому озброєнні та бойових літаках, пише Bild

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів, йдеться у повідомленні відомства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні