Категорія
Новини
Дата

Компанії сімʼї Герег вісім років платили зарплатню керівнику колишніх «Епіцентрів» на окупованій Донеччині – «Схеми»

Дві компанії, якими володіють Олександр і Галина Герега, нараховували зарплатню Геннадію Гальчуку, який продовжує управляти мережею колишніх «Епіцентрів», перейменованих у «Галактики», на території окупованої Донеччини, йдеться у розслідуванні проєкту «Радіо Свобода» «Схеми». Це відбувалося і після 2014-го року, і після повномасштабного вторгнення Росії.

Ключові факти

  • За даними журналістів «Схем», головний управитель «Галактик» – як до повномасштабного вторгнення, так і після нього – щомісяця отримував зарплату від Герег, їздив на підконтрольну Україні територію та фінансував засновану ними партію. Також Гальчук співпрацював з окупаційною владою, а восени 2023 року був обраний «депутатом» від політичної партії «Единая Россия» на Донеччині.
  • Відповідно до даних із офіційного реєстру юридичних осіб РФ, діяльність гіпермаркетів на Донбасі за російським законодавством забезпечують дві компанії – «Галактика» та «Наместник». Обидві зареєстровані в окупованій Макіївці за адресою колишнього гіпермаркету «Епіцентр». «Галактику» через «Донстрой» контролює Олена Швидка, власником «Наместника» є Геннадій Гальчук. «Галактика», ймовірно, імпортує товари і торгує, а «Наместник» переважно наймає у свій штат на роботу працівників. На сайті його громадської організації сказано, що він є директором мережі торгових центрів «Галактика».
Компанії сімʼї Герег вісім років платили зарплатню керівнику колишніх «Епіцентрів» на окупованій Донеччині – «Схеми» /Фото 1

Інфографіка: «Схеми»

  • «Схеми» встановили, що Гальчук регулярно приїжджав на підконтрольну Україні територію. Про це свідчать дані із записів про перехід через пропускні пункти на Донеччині. У 2019 році, наприклад, приїжджав щомісяця по декілька разів. Відповідно до даних НАЗК, Гальчук фінансово підтримував партію «За конкретні справи», засновниками якої є Гереги. 
  • Відповідно до зарплатних відомостей Гальчука, українські компанії Герег платили йому зарплату як своєму штатному співробітнику і після окупації Донбасу, і після вторгнення РФ. З 2015 до 2016 року Гальчуку, який на той час уже керував «Галактиками» на не підконтрольних Україні територіях, нарахувала 85 000 грн зарплатні українська компанія «Нова лінія 1». Власники – Олександр та Галина Герега.
  • Платило йому і ТОВ «Епіцентр К». Відповідно до отриманих документів, із вересня 2013 року і щонайменше до липня 2022 року «Епіцентр К» щомісячно нараховував зарплатню Гальчуку, її загальна сума становить майже 1,5 млн грн.
  • «Схеми» повідомили, що Олександр Герега відмовився відповідати на їхнє запитання, чи продовжував він вести бізнес на Донеччині та чому Гальчуку нараховували зарплату до липня 2022 року.

Контекст

«Епіцентр К» – один із лідерів ринку роздрібної торгівлі України з повністю вітчизняними інвестиціями. Окрім мережі торговельних центрів, що об’єднує ТЦ різного формату під брендами «Епіцентр» та «Нова лінія», до групи компаній входить низка виробничих активів у сферах агропромисловості, деревообробки та виробництва керамічної плитки.

Аграрний підрозділ групи займається вирощуванням зернових, зернобобових та олійних культур, має насіннєвий завод, власні переробні, логістичні та елеваторні потужності. 

За даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, учасниками ТОВ «Епіцентр К» є Олександр Герега (51,3%), Галина Герега (47,97%) і Тетяна Суржик (0,73%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні