Категорія
Новини
Дата

Конгрес США ухвалив законопроєкт про фінансування уряду. Рішення має допомогти домовитись про підтримку України

Палата представників США схвалила законопроєкт про нове продовження терміну тимчасового фінансування уряду до березня, щоб уникнути призупинення його роботи, пише Financial Times. Короткостроковий захід дасть законодавцям шанс домовитись про подальшу допомогу Україні.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ухвалення цього законопроєкту дозволить законодавцям зосередитися на більш спірних переговорах щодо допомоги Україні.
  • Затвердження законопроєкту в Палаті представників відбулося після того, як Сенат переважною більшістю голосів схвалив документ раніше в четвер. Законопроєкт тепер буде надіслано на підпис президенту Джо Байдену, згідно з яким державні витрати на нинішньому рівні для деяких федеральних агенцій будуть продовжені до 1 березня, іншим – до 8 березня.
  • Лідери Конгресу тепер сподіваються, що переговори щодо додаткового фінансування для України зможуть поновитися та буде знайдено компроміс. 
  • Нездатність Вашингтона направити більше військової допомоги Києву стривожила західних чиновників і стала темою рідкісної зустрічі у Білому домі між Байденом та лідерами Конгресу на початку цього тижня.
  • Очікується, що для того, щоб заручитися підтримкою республіканців, пакет військової допомоги включатиме заходи щодо обмеження імміграції на кордоні США з Мексикою. Виступаючи в четвер, Байден попередив про «катастрофу», якщо угоди не буде досягнуто.
  • «Я думаю, що переважна більшість членів Конгресу підтримує допомогу Україні. Питання в тому, чи витримає невелика меншість, а це була б катастрофа», – сказав він.

Контекст

Республіканці та демократи в Конгресі кілька місяців обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні й Ізраїлю, а також на потреби безпеки США в Індо-Тихоокеанському регіоні, та міжнародної гуманітарної допомоги.

На Капітолійському пагорбі республіканці наполягають не лише на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, а й дедалі частіше ставлять під сумнів подальшу підтримку України.

Два запити Білого дому до Конгресу про прийняття законопроєктів досі не підтримані, і настрої стають усе більш напруженими.

6 грудня у Сенаті США був заблокований законопроєкт, який передбачав виділення мільярдів доларів на нову військову допомогу Україні та Ізраїлю. За результатами голосування 49 сенаторів були «за» та 51 – «проти». Відповідно, законопроєкт про фінансування на суму $110,5 млрд не отримав 60 голосів, необхідних для початку дебатів у Сенаті. Республіканці наполягали на своїх вимогах вжити жорсткіших заходів щодо контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

14 грудня Палата представників США проголосувала за законопроєкт про оборонну політику, який передбачає рекордні $886 млрд видатків, а також допомогу Україні на $300 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні