Категорія
Новини
Дата

Користувачам ChatGPT дозволять змінювати ШІ-бот під себе

Творець ChatGPT, компанія OpenAI, працює над оновленням, що дозволить налаштовувати ШІ-бот під окремого користувача, йдеться у блозі компанії. Раніше систему звинуватили в упередженості щодо політичних і культурних питань, пише PCMag.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Наприклад, система пише вірші про одного президента США і відмовляється писати про іншого. Тому планується випустити оновлення ChatGPT, яке дасть платформі більше свободи при відповіді на запити користувачів.
  • Бот зможе «розмовляти» про речі, неприйнятні для інших. Ця ідея вже викликає занепокоєння, що ChatGPT почне просувати суперечливі ідеології або займе одну зі сторін у культурній війні.
  • Водночас OpenAI обіцяє зберегти захисні барʼєри, здатні зробити поведінку ChatGPT неприпустимою. З іншого боку, розробник не хоче перетворити систему в «підлабузника», який «бездумно підсилюватиме існуючі переконання людей». 
  • Настав час вирішити, якими будуть межі дозволеного в ШІ, кажуть в OpenAI. Водночас компанія не може прийняти таке рішення самостійно і не хоче вибудовувати єдину монолітну систему ШІ, бо це суперечить статуту OpenAI, який наказує «уникати надмірної концентрації влади». 
  • Компанія закликає громадськість висувати ідеї щодо подальшого управління ChatGPT. Не виключено, що можуть зʼявитися кілька версій системи.

Контекст

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск – представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд.

ChatGPT зараз вважають найпрофесійнішим чат-ботом, який може відповідати на питання зрозумілою мовою. Він привернув більше уваги користувачів, аніж розробки Google Al LaMDA або Meta – BlenderBot. Хоча всі три мають спільну проблему – вони можуть давати неправдиву та упереджену відповідь.

ChatGPT досяг 100 млн активних користувачів на місяць у січні, всього через два місяці після запуску, що робить його найбільш зростаючим споживчим додатком в історії, згідно з дослідженням UBS. Компанія заявила про запуск підписки на ChatGPT у США вартістю $20. 

Водночас користувачі з України все ще не мають доступу до відкритих продуктів OpenAI. Компанія пояснює це блокування небажанням порушувати світові санкції через окупацію Росією частини Донбасу і Криму в 2014 році. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні