Країни ЄС наполягають на зниженні граничних цін на газ – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС наполягають на зниженні граничних цін на газ – FT

Getty Images

Країни Євросоюзу, які ведуть переговори про запропоноване блоком обмеження цін на газ, прагнуть знизити цей рівень і розширити його дію, щоб охопити ширший спектр ф’ючерсних контрактів, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Запропоноване обмеження у розмірі €264 за МВт·год – на €11 за МВт·год нижче, ніж запропонувала Європейська комісія – обговорюватиметься послами ЄС у пʼятницю, згідно з проєктом пропозиції, з якою ознайомилося FT.
  • Проєкт також виключає пункт комісії про те, що держави-члени повинні повідомляти, наскільки вони скоротили попит на газ, якщо ціни досягнуть цього рівня та механізм спрацює.
  • Обмеження цін на газ було задумане Брюсселем як екстрений інструмент, щоб зупинити зростання цін вище €275 за МВт·год, якщо вони досягатимуть цієї точки більше двох тижнів і якщо вони будуть на €58 за МВт·год вище за світові ціни на газ протягом 10 днів. Дипломати ЄС змінили цей термін на коротший пʼятиденний період для обох контрольних точок у зміненому проєкті.
  • Цей рівень обмеження не задовольнить низку держав-членів. Цього тижня Бельгія, Італія, Греція, Польща та Словенія розповсюдили документ, в якому йшлося про те, що €160 за МВт·год буде більш відповідним лімітом і що цей захід має діяти постійно.
  • Декілька операторів ринку, зокрема ICE, яка управляє індексом TTF, та Управління фінансових ринків Нідерландів попередили, що будь-яке обмеження викличе збої на ринку. У робочому документі йшлося і про те, що Європейський центральний банк представить свою думку про механізм обмежень.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більше третини витрат припадає на Німеччину. Міністри енергетики ЄС планували провести останню із серії екстрених зустрічей, щоб підписати пакет заходів щодо стримування наслідків високих цін на природний газ. Цю ініціативу було призупинено, оскільки країни намагалися вирішити суттєву розбіжність щодо рівня граничної ціни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні