Лідери ЄС погодили 12-й пакет санкцій проти Росії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Лідери ЄС погодили 12-й пакет санкцій проти Росії

Getty Images

Країни Євросоюзу погодили додаткові санкції проти Росії, повідомила Європейська Рада. Це означає, що поетапна заборона на імпорт російських алмазів серед інших заходів набуде чинності з 1 січня, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Хоча текст пакета було погоджено всіма країнами раніше цього тижня, дипломатичні джерела повідомили, що Австрія утримувалася від остаточного схвалення до пізнього вечора четверга. 
  • Джерела повідомили, що країна намагалася виторгувати вилучення свого банку Raiffeisen із українського списку спонсорів війни в обмін на схвалення нових санкцій Євросоюзу щодо Росії. Проте, Raiffeisen, як і раніше, фігурує в списку від НАЗК.
  • Новий пакет санкцій включає пряму заборону на імпорт російських непромислових алмазів з 1 січня і поетапну заборону на імпорт алмазів з третіх країн, починаючи з березня.
  • У пакет також додані заходи щодо запобігання придбанню Росією товарів подвійного призначення. Компанії ЄС змушуватимуть своїх контрагентів щодо певних продуктів підписувати контракти, які забороняють реекспорт до Росії.

Контекст

Попередній 11-й пакет санкцій проти Росії Рада ЄС затвердила у червні, цей пакет був покликаний забезпечити ще більш ефективне застосування та реалізацію обмежень блоку проти РФ.

У листопаді Єврокомісія ухвалила пропозиції щодо 12-го пакета санкцій щодо Росії та передала їх на розгляд країнам – членам ЄС. Євросоюз пропонував заборонити експорт до Росії верстатів і деталей до них, які можуть використовуватись для виробництва зброї. Санкції охоплюють також заборону на російські алмази та заходи щодо недопущення обходу нафтових обмежень. 

На початку грудня країни «Великої сімки» повідомили, що запровадять пряму заборону на імпорт вироблених у РФ алмазів до 1 січня, а з 1 березня введуть обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні