Лідери G7 погодили заборону на прямі поставки алмазів з Росії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Лідери G7 погодили заборону на прямі поставки алмазів з Росії

Getty Images

Країни «Великої сімки» запровадять пряму заборону на імпорт вироблених у РФ алмазів до 1 січня, а з 1 березня введуть обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах, йдеться у заяві G7, оприлюдненій урядом Великої Британії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що G7 продовжує зусилля щодо скорочення доходів Росії. Зокрема, країни введуть обмеження на імпорт нетехнічних алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у Росії, до 1 січня 2024 року. Після чого будуть подальші поетапні обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах, з 1 березня 2024 року.
  • Для ефективності цих заходів ті члени «Великої сімки», які є великими імпортерами необроблених алмазів, створять надійний, заснований на відстеженні механізм перевірки та сертифікації необроблених алмазів до 1 вересня 2024 року.
  • «Велика сімка» продовжить консультації між країнами-членами та іншими партнерами щодо комплексного контролю за алмазами і заходів відстеження.

Контекст

У жовтні минулого року The New York Times писало, що деякі товари й сектори РФ залишаються у безпеці від санкцій через інтенсивні закулісні переговори та «викручування рук» деякими країнами і приватним бізнесом. Зокрема, бельгійці намагалися зберегти торгівлю російськими діамантами, експорт необроблених алмазів дуже вигідний для Росії, і вони й далі надходять у бельгійський порт Антверпен, історично важливий алмазний вузол.

У травні Велика Британія, одна з держав-членів G7, оголосила, що припинить весь імпорт російських алмазів. Премʼєр-міністр Ріші Сунак також повідомив, що країна припинить імпорт нікелю, міді та алюмінію російського походження. Інші країни «Великої сімки» погодились працювати разом над відстеженням російських алмазів, але на той момент вирішили не бити повною забороною на торгівлю дорогоцінним камінням.

У вересні представник уряду Бельгії повідомив Reuters на умовах анонімності, що країни G7 планують оголосити про заборону на російські алмази у найближчі тижні, а сама система набуде чинності у січні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні