Категорія
Новини
Дата

Угорщина не блокуватиме новий фонд військової допомоги ЄС для України – Bloomberg

Будапешт не блокуватиме створення нового фонду військової допомоги Україні, пише Bloomberg. Угорщина не заважатиме досягненню консенсусу на зустрічі послів Європейського Союзу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Водночас питання про більший пакет фінансової допомоги у розмірі €50 млрд залишається невирішеним, повідомили джерела.
  • Створення нового фонду стало невідкладним, оскільки ЄС не виконує свого зобовʼязання надати Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня, а найважливіше фінансування США, як і раніше, заблоковане у Конгресі.
  • Це рішення означатиме зміну позиції Угорщини, яка цього тижня заявила, що виступає проти зміни нинішнього механізму ЄС, який відшкодовує державам-членам витрати на зброю, яку вони відправляють до України. 
  • Запонований фонд допомоги зафіксує ставки відшкодування та перейде від використання існуючих запасів зброї до закупівлі нових через контракти на спільні закупівлі. 
  • Минулого тижня зовнішньополітичний підрозділ блоку представив пропозицію щодо оновлення нинішнього фонду, відомого як Європейський фонд миру (EPF).
  • Тривають дискусії щодо подальших кроків. Деякі держави-члени хочуть, щоб лідери ЄС схвалили ці плани на зустрічі 1 лютого, тоді як інші хочуть спочатку узгодити усі технічні деталі. Посли мають намір знову обговорити це питання наступного тижня.

Контекст

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

Угорщина у понеділок, 22 січня, виступила проти пропозиції усередині блоку створити новий фонд для забезпечення військової допомоги Україні. У ЄС розглядають введення наступного етапу штрафних заходів проти Будапешта у разі подальшого блокування допомоги Україні, що може призвести до позбавлення права голосу як держави-члена, заявили чиновники.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримує оновлення нинішнього механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (EPF), у якому держави-члени отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні.

Угорщина, яку очолює найбільш дружній до Росії уряд у ЄС, послідовно відмовляється від постачання зброї Україні. Наразі країна блокує виплату останнього траншу у розмірі €500 млн з EPF. Сійярто заявив, що це питання обговорюватиметься під час його зустрічі з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою 29 січня. Будапешт може змінити позицію, якщо Україна запропонує гарантії того, що угорські компанії не будуть додані до списку міжнародних спонсорів війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні