Категорія
Новини
Дата

Литва тестово відключиться від енергомереж РФ 22 квітня, повністю від’єднатися планують наступного року

Литва планує відключити свою енергосистему від російської, щоб оцінити здатність розірвати останній енергетичний звʼязок, що залишився з РФ, пише Bloomberg. Країна відключиться від російської мережі в тестовому режимі в суботу, 22 квітня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мережевий оператор Litgrid AB проведе тест з 11:00 до 21:00 у суботу, 22 квітня, під час якого всі зʼєднання з російською мережею будуть повністю відключені. Електроенергія в мережі надходитиме лише з внутрішніх джерел та імпортуватиметься зі Швеції та Польщі.
  • Литва разом із Латвією та Естонією зосередилася на тому, щоб скоротити свою енергетичну залежність від РФ, шукаючи альтернативні джерела нафти, газу та електрики. 
  • Хоча Балтійський регіон більше не імпортує російське викопне паливо після вторгнення в Україну минулого року, він, як і раніше, залежить від РФ у підтримці стабільності своєї електроенергетичної системи.
  • «Вперше в історії електроенергетична система Литви працюватиме повністю незалежно, тому ми беремо на себе відповідальну підготовку до випробувань і будемо готові до всіх сценаріїв, – сказав глава Litgrid Рокас Масюліс. – Споживачі не помітять тестування».
  • За словами міністра енергетики Дайнюса Крейвіса, вони планували від’єднатися від російської мережі до 2025-го, але це може статися вже наступного року, якщо випробування пройдуть успішно.
  • Щоб повністю відключити лінії, синхронізація з континентальною Європою має здійснюватися спільно з Латвією та Естонією, хоча обидві країни кажуть, що їм потрібно більше часу для підготовки.
  • Випробування Литви також ізолює Калінінградську область, ексклав Росії. Комунальне підприємство «Інтер РАО» розширило потужність, щоб мати можливість працювати незалежно від Литви.

Контекст

Нещодавно Польща подала пропозицію про новий пакет санкцій проти Росії за ведення війни проти України. Згідно з документом, з яким ознайомилося агентство Reuters, пропозиція Варшави передбачає зупинку імпорту російської нафти північною гілкою трубопроводу «Дружба», що йде до Німеччини. Вона також покладе край імпорту російських алмазів і природного газу, включаючи СПГ, і обмежить співпрацю в галузі ядерної енергетики.

Європейська комісія 21 квітня представить послам країни ЄС зміст нового пакету санкцій проти РФ, пише Politico з посиланням на чотирьох європейських дипломатів. За даними співрозмовників видання, 19 квітня Єврокомісія поінформувала послів ЄС про те, що цієї пʼятниці запросить їх на закрите обговорення змісту чергового санкційного пакета.

Як стало відомо виданню, зокрема, Німеччина попросила Брюссель включити до нового пакету санкцій ядерну енергетику.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні