Категорія
Новини
Дата

«Лукойл» продала нафтопереробний завод в Італії

Другий за величиною виробник нафти в Росії «Лукойл» повідомив, що його дочірня компанія LITASCO завершила продаж нафтопереробного заводу ISAB на Сицилії, пише Reuters. Завод придбала кіпрська приватна інвестиційна компанія GOI Energy після схвалення італійською владою.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • GOI Energy заявила, що прагне перетворити нафтопереробний завод на «один з основних енергетичних центрів Європи» за рахунок синергії з промисловими партнерами, включаючи торговця сировинними товарами Trafigura.
  • «ISAB і Trafigura… підписали довгострокові комерційні угоди, які забезпечать безперебійність постачання сировини та закупівлю готової продукції. Trafigura відіграватиме ключову роль у забезпеченні повноцінної роботи НПЗ у майбутньому», – йдеться у заяві.
  • Завод ISAB на Сицилії переробляє 320 000 барелів нафти щодня, що становить пʼяту частину нафтопереробних потужностей Італії. 
  • У січні «Лукойл» заявила, що досяг попередньої угоди з продажу нафтопереробного заводу компанії GOI Energy, що відкриває шлях до першого значного продажу його активів з початку вторгнення в Україну в лютому минулого року.
  • Хоча «Лукойл» безпосередньо не піддавалася західним санкціям проти Росії, нафтопереробний завод ISAB постраждав від ембарго на постачання російської нафти, тому що банки не хотіли фінансувати закупівлі для компанії, повʼязаної з Росією.
  • «Придбання ISAB компанією GOI є важливою віхою, оскільки знаменує початок нової ери для нафтопереробного заводу», – сказав генеральний директор GOI Михайло Бобров.

Контекст

ISAB – найбільший нафтопереробний завод в Італії, раніше він купував 30–40% сировини в РФ. «Лукойл» придбала завод у 2008 році, у власності компанії є 49% підприємства. До пандемії COVID-19 обсяг виробництва ISAB становив 10,6 млн т на рік, це 13% загального обсягу переробленої нафти в Італії.

У листопаді «Лукойл» відмовилася від продажу НПЗ американській інвестиційній компанії Crossbridge Energy Partners. Як зазначали джерела Financial Times, росіяни засумнівалися у можливості потенційного покупця надати необхідну суму для угоди.

У листопаді повідомлялося, що уряд Італії планує націоналізувати НПЗ ISAB. Згодом стало відомо, що «Лукойл» уклала угоду про продаж нафтопереробного заводу ISAB в Італії групі G.O.I. ENERGY, угоду планували закрити до кінця березня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні