Категорія
Новини
Дата

Бізнес зможе отримати 15 000 грантів на розвиток у 2024-му. Свириденко анонсувала розширення програм підтримки

Наступного року МСБ зможе отримати від держави 15 000 грантів на розвиток, зокрема 1000 грантів до 8 млн грн передбачені для переробних підприємств. Кабінет Міністрів розширює програми підтримки бізнесу та закликає місцеву владу долучатися до їх співфінансування, повідомила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко на XVІІ Українському муніципальному форумі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • На 2024 рік уряд заклав у бюджет 18 млрд грн на продовження доступного кредитування вітчизняних підприємців за програмою 5-7-9%. 
  • Також буде продовжено грантові програми для започаткування або розширення бізнесу. 
  • «Наступного року ми можемо видати 14 000 мікрогрантів для малого бізнесу – до 250 000 грн та 1000 грантів для переробних підприємств, які можуть отримати до 8 млн грн на розвиток», – повідомила Свириденко.
  • За її словами, в 2024 році також буде діяти програма часткової компенсації виробництва сільгосптехніки, що дасть змогу підтримати вітчизняних машинобудівників і стимулювати їх розвиток. 
  • У бюджеті також вперше закладений 1 млрд грн на розширення мережі індустріальних парків, на території яких підприємці можуть користуватися низкою пільг. 

Контекст

Від початку повномасштабного вторгнення 7820 українських бізнесів змінили регіон своєї реєстрації, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот. 27% від загальної кількості компаній виїхали з Києва. Також до регіонів, звідки підприємці переїздили від початку повномасштабної війни, потрапили Дніпропетровщина (11%) та Донеччина (8%).

Майже половина бізнесів, що змінили свій регіон реєстрації, працюють у сфері оптової торгівлі (44%), далі йдуть компанії у сфері будівництва (5,6%) та бізнеси, що проводять операції з нерухомістю (4,1%). 

У жовтні 77% членських компаній EBA працювали в повному обсязі. У серпні цього року повноцінно працювали 69%, а рік тому – 44% компаній, свідчать дані щоквартального опитування «Бізнес в умовах війни» серед членів EBA. Кількість бізнесів, що мають обмеження у роботі, впевнено скорочується – з 53% у жовтні 2022 року до поточних 23%. Найпоширенішим обмеженням наразі залишається скорочення географії діяльності компаній.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні