Категорія
Новини
Дата

Майже 8000 компаній переїхали по Україні від початку війни. Більшість релокованих бізнесів працюють в оптовій торгівлі

Від початку повномасштабного вторгнення 7820 українських бізнесів змінили регіон своєї реєстрації, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот. 27% від загальної кількості компаній виїхали з Києва.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Також до регіонів, звідки підприємці переїздили від початку повномасштабної війни потрапили Дніпропетровщина (11%) та Донеччина (8%).
  • Водночас Київ є й найпопулярнішим регіоном, куди переїздять компанії — 22% від загальної кількості релокантів. Крім того підприємці обирають Харківщину та Одещину – по 10% компаній, що змінили регіони.
  • Найпопулярніший маршрут для переїзду бізнесу – з Києва до Одещини (350 компаній). Другим за популярністю став напрямок з Дніпропетровщини до Києва (300), третім – з Києва на Харківщину (289). 
  • Майже половина бізнесів, що змінили свій регіон реєстрації, працюють у сфері оптової торгівлі (44%), далі ідуть компанії у сфері будівництва (5,6%) та бізнеси, що чинять операції з нерухомістю (4,1%). 
Майже 8000 компаній переїхали по Україні від початку війни. Більшість релокованих бізнесів працюють в оптовій торгівлі /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Майже 8000 компаній переїхали по Україні від початку війни. Більшість релокованих бізнесів працюють в оптовій торгівлі /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Майже 8000 компаній переїхали по Україні від початку війни. Більшість релокованих бізнесів працюють в оптовій торгівлі /Фото 3

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У вересні Європейська Бізнес Асоціація провела восьме щорічне опитування компаній-членів щодо їхніх очікувань на наступний рік. Результат цього року – бізнес зі значно більшим оптимізмом закінчує рік, ніж було у 2022-му. Наприкінці 2022-го зростання бізнесу наступного року очікували 47% опитаних ЄБА компаній, то наразі цей показник становить 58%. Частка менеджерів, що прогнозують негативну динаміку, скоротилася з 25% до 13%. Такий самий тренд видно за всіма показниками – від планів розширення штату та підвищення зарплат до середнього чеку нових інвестицій.

У жовтні 77% членських компаній EBA працювали в повному обсязі. У серпні цього року повноцінно працювали 69%, а рік тому – 44% компаній, свідчать дані щоквартального опитування «Бізнес в умовах війни» серед членів EBA. Кількість бізнесів, що мають обмеження у роботі, впевнено скорочується – з 53% у жовтні 2022 року до поточних 23%. Найбільш поширеним обмеженням наразі залишається скорочення географії діяльності компаній.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні