Категорія
Новини
Дата

Майже 8000 компаній переїхали по Україні від початку війни. Більшість релокованих бізнесів працюють в оптовій торгівлі

1 хв читання

Від початку повномасштабного вторгнення 7820 українських бізнесів змінили регіон своєї реєстрації, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот. 27% від загальної кількості компаній виїхали з Києва.

Ключові факти

  • Також до регіонів, звідки підприємці переїздили від початку повномасштабної війни потрапили Дніпропетровщина (11%) та Донеччина (8%).
  • Водночас Київ є й найпопулярнішим регіоном, куди переїздять компанії — 22% від загальної кількості релокантів. Крім того підприємці обирають Харківщину та Одещину – по 10% компаній, що змінили регіони.
  • Найпопулярніший маршрут для переїзду бізнесу – з Києва до Одещини (350 компаній). Другим за популярністю став напрямок з Дніпропетровщини до Києва (300), третім – з Києва на Харківщину (289). 
  • Майже половина бізнесів, що змінили свій регіон реєстрації, працюють у сфері оптової торгівлі (44%), далі ідуть компанії у сфері будівництва (5,6%) та бізнеси, що чинять операції з нерухомістю (4,1%). 
Майже 8000 компаній переїхали по Україні від початку війни. Більшість релокованих бізнесів працюють в оптовій торгівлі /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Майже 8000 компаній переїхали по Україні від початку війни. Більшість релокованих бізнесів працюють в оптовій торгівлі /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Майже 8000 компаній переїхали по Україні від початку війни. Більшість релокованих бізнесів працюють в оптовій торгівлі /Фото 3

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У вересні Європейська Бізнес Асоціація провела восьме щорічне опитування компаній-членів щодо їхніх очікувань на наступний рік. Результат цього року – бізнес зі значно більшим оптимізмом закінчує рік, ніж було у 2022-му. Наприкінці 2022-го зростання бізнесу наступного року очікували 47% опитаних ЄБА компаній, то наразі цей показник становить 58%. Частка менеджерів, що прогнозують негативну динаміку, скоротилася з 25% до 13%. Такий самий тренд видно за всіма показниками – від планів розширення штату та підвищення зарплат до середнього чеку нових інвестицій.

У жовтні 77% членських компаній EBA працювали в повному обсязі. У серпні цього року повноцінно працювали 69%, а рік тому – 44% компаній, свідчать дані щоквартального опитування «Бізнес в умовах війни» серед членів EBA. Кількість бізнесів, що мають обмеження у роботі, впевнено скорочується – з 53% у жовтні 2022 року до поточних 23%. Найбільш поширеним обмеженням наразі залишається скорочення географії діяльності компаній.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні