Категорія
Новини
Дата

Mazda продала за €1 частку в заводі у Владивостоці і пішла з ринку Росії

Mazda продала російській компанії «Соллерс» свою частку в спільному підприємстві «Мазда Соллерс Мануфекчурінг Рус» (MSMR) у Владивостоці. Раніше там випускали автомобілі японської марки, йдеться у звіті автовиробника. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із документом, після вторгнення в Україну Mazda припинила відвантаження запчастин до Росії, а MSMR припинила свою діяльність з кінця квітня.
  • Компанія погодилися передати «Соллерс» усю частку у капіталі, оскільки «не бачить шляхів до поновлення бізнесу». Угоду закрили 24 жовтня.
  • «Процедуру передачі буде виконано у найкоротші терміни після отримання схвалення від відповідних органів влади», – йдеться у звітності компанії.
  • Вартість трансферу становила €1, у звʼязку із угодою очікується, що буде зареєстровано надзвичайний збиток у розмірі приблизно 12 млрд єн ($82 млн).
  • Угода про передачу включає право Mazda викупити свою частку в MSMR протягом наступних трьох років.
  • «Соллерс» підтвердила російському «РБК», що викупить частку Mazda у спільному підприємстві у Владивостоці і, ймовірно, у 2023 році перезапустить завод на новій модельній лінійці.

Контекст

У середині травня російські активи французької Renault перейшли державі та уряду Москви. Мер Москви Сергій Собянін повідомив, що на заводі відновлять виробництво автомобілів під маркою «Москвич». Наприкінці минулого року компанія оцінювала російський бізнес у $2,4 млрд.

Російський підрозділ автоконцерну Toyota Motor Corporation повністю припиняє виробництво автомобілів на своєму заводі в Петербурзі. Рішення повʼязане з неможливістю відновити постачання комплектуючих до РФ.

Нещодавно японський автовиробник Nissan Motor Co повідомив, що передасть свій бізнес у Росії державній компанії за €1, зазнавши таким чином збитків у розмірі близько $687 млн. Угода стосується виробничих та дослідницьких потужностей Nissan в Санкт-Петербурзі, а також центру продажів і маркетингу в Москві.

Mitsubishi Motors Corp. також розглядає можливість виходу з Росії, повідомляла газета Nikkei. Південнокорейська корпорація Kia бачить зростання волатильності в Росії через війну в Україні і в гіршому випадку може повністю закрити свій бізнес, заявив один із її керівників, пише Bloomberg.

Наприкінці жовтня німецький автовиробник Mercedes-Benz заявив, що іде з російського ринку і продає акції своїх дочірніх компаній місцевому інвестору. Mercedes, завод якої запустився тільки у 2019 році, не повернула вкладень, за даними «Коммерсантъ». У звіті Mercedes-Benz за другий квартал згадано ризики експропріації активів у РФ, а втрати бізнесу в країні в легковому сегменті в січні–червні оцінені в €658 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні