Mercedes-Benz іде з російського ринку /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Mercedes-Benz іде з російського ринку

Mercedes-Benz іде з російського ринку Фото Shutterstock

Німецький автовиробник Mercedes-Benz заявив у середу, що піде з російського ринку і продасть акції своїх дочірніх компаній місцевому інвестору, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У Mercedes-Benz Russia заявили, що акції місцевих дочірніх компаній будуть продані автодилерській мережі «Автодом».
  • Фінансовий директор Mercedes Харальд Вільхельм, представляючи результати третього кварталу, сказав, що угода, як очікується, «не призведе до будь-яких подальших значних наслідків, коли йдеться про прибутковість і фінансове становище групи, крім тих, про які повідомлялося в попередніх кварталах».
  • «Остаточне завершення угоди залежить від схвалення владою та виконання умов, погоджених у договорі», – додав він.
  • Представник Mercedes сказав, що 15% акцій російського виробника вантажівок КамАЗ угода не зачепить, і вони мають бути передані Daimler Truck цього року, як і планувалося.
  • «Автодом» заявив, що обере технологічного партнера для продовження експлуатації виробничих потужностей біля Москви, де Mercedes-Benz має завод.
  • «Основними пріоритетами при узгодженні умов угоди було максимальне виконання зобовʼязань перед клієнтами з Росії як у частині післяпродажного обслуговування, так і фінансового обслуговування, а також збереження робочих місць співробітників у російських підрозділах компанії», – повідомила генеральний директор «Мерседес-Бенц Рус» Наталія Корольова.
  • Mercedes припинив виробництво в Росії на початку березня. За даними Асоціації європейського бізнесу (АЄБ), з січня по вересень у Росії було продано 9558 автомобілів Mercedes, що на 72,8% менше, ніж роком раніше.

Контекст

Наприкінці серпня стало відомо, що Mercedes-Benz планує продати свій завод зі збирання автомобілів у Підмосковʼї. Угода перебувала на кінцевій стадії. Йшлося про майданчик у підмосковному Єсипові, що належить компанії «Мерседес-Бенц Мануфекчурінг Рус», де 20% має «Даймлер КамАЗ Рус», решта – у Mercedes-Benz AG. 

На завод претендував дилер «Автодом», а в переговорах брала участь Корпорація розвитку Московської області.

Mercedes-Benz хотіла продати майно свого дистрибʼютора «Мерседес-Бенц Рус» одному з російських дилерів і обговорювала передання йому також прав дистрибʼютора. Mercedes також хотіла продати будинок у підмосковних Вешках, де розміщені офісні площі й сервіс.

Mercedes, завод якої запустився тільки у 2019 році, не повернула вкладень, за даними «Коммерсантъ», тому для концерну є сенс зберегти можливість зворотного викупу майданчика. У звіті Mercedes-Benz за другий квартал згадано ризики експропріації активів у РФ, а втрати бізнесу в країні в легковому сегменті в січні–червні оцінені в €658 млн.

У середині травня російські активи французької Renault перейшли державі та уряду Москви. Мер Москви Сергій Собянін повідомив, що на заводі відновлять виробництво автомобілів під маркою «Москвич». Наприкінці минулого року компанія оцінювала російський бізнес у $2,4 млрд.

Російський підрозділ автоконцерну Toyota Motor Corporation повністю припиняє виробництво автомобілів на своєму заводі в Петербурзі. Рішення повʼязане з неможливістю відновити постачання комплектуючих до РФ.

Нещодавно японський автовиробник Nissan Motor Co повідомив, що передасть свій бізнес у Росії державній компанії за €1, зазнавши таким чином збитків у розмірі близько $687 млн. Угода стосується виробничих та дослідницьких потужностей Nissan в Санкт-Петербурзі, а також центру продажів і маркетингу в Москві.

Mitsubishi Motors Corp. також розглядає можливість виходу з Росії, повідомляла газета Nikkei. Південнокорейська корпорація Kia бачить зростання волатильності в Росії через війну в Україні і в гіршому випадку може повністю закрити свій бізнес, заявив у вівторок один із її керівників, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні