Категорія
Новини
Дата

Мережа Eldorado готова поборотися за «план спасіння», який відхилив суд. Ритейлер подасть апеляцію (доповнено)

3 хв читання

Ритейлер побутової техніки та електроніки Eldorado не погоджується з рішенням Господарського суду Києва, який відмовив у затвердженні плану досудової санації компанії, та планує оскаржити це рішення в апеляційному суді. Про це йдеться у коментарі ритейлера, який отримала редакція Forbes.

Ключові факти

  • Компанія заявила що має чіткий та перспективний план відродження. Цей план на зборах погодила абсолютна більшість кредиторів (64% за необхідних 51%), йдеться у повідомленні.
  • Ритейлер вважає, що кредитори, які виступали проти досудової санації, некоректно вчинили щодо більшості, яка виступала за схвалення плану санації, а також тих, хто утримався від активного протистояння. 
  • У разі запровадження процедури банкрутства ритейлера Еldorado є вірогідність, що жоден кредитор не отримає відшкодування. Натомість у разі ухвалення плану досудової санації кредитори гарантовано змогли б отримати 30% вимог. Відшкодування збитків від російської агресії дозволило б до цих 30% додати ще 39%, ідеться у заяві мережі.
  • «За проведеними підрахунками кредиторів – опонентів плану досудової санації, у разі ліквідації мережі Eldorado у ліквідаційну масу потрапить майна на 814 млн, що матиме наслідком задоволення 14% від вимог усіх кредиторів», – зазначив юридичний радник Eldorado, старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.
  • Він наголосив, що не вірить у задоволення цих 14% у разі процедури банкрутства. «Річ у тім, що до включених до плану досудової санації 298 кредиторів додадуться ще близько 100, декілька з яких великі. Додасться також і держбанк з вимогами на 2 млрд грн», – пояснив юрист.
  • Крім цього, за його словами, навіть якщо буде проголосовано процедуру санації в рамках процедури банкрутства, то з такою кількістю кредиторів усе це може розтягнутися на роки. 
  • Доповнено. «Рішення суду було цілком логічним, зважаючи на численні недоліки «Плану санації» та незгоду з ним більшості кредиторів ТОВ «Дієса», які чинили опір щодо його затвердженню, – говорить адвокат «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Назарій Адамчук, який представляє DeLonghi. – План передбачав вигідні умови виключно для ТОВ «Дієса» і їх власника пана Віктора Поліщука».
  • Водночас в Господарському суді Києва перебуває справа за заявою DeLonghi про відкриття провадження у справі про банкрутство Eldorado.
  • «Зважаючи на відмову судом у затвердженні «Плану санації», наразі існує велика ймовірність порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Дієса». Сама процедура банкрутства є більш дієвою та вигідною для великої кількості кредиторів боржника, оскільки надасть можливість кредиторам задовольнити свої вимоги за рахунок майна та активів ТОВ «Дієса», – запевняє Адамчук.

Контекст

30 листопада Господарський суд Києва відмовив мережі магазинів Eldorado у затвердженні плану досудової санації.

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу Eldorado приблизно у $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

У 2021-му за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy та «Фокстроту». «Раніше Eldorado займало частку 10–12% на ринку, нині вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підрахував CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. 

Виторг ТОВ «Дієса» (Eldorado) у 2021 році становив 14,2 млрд грн, у 2022-му – 7,3 млрд грн. Цьогоріч падіння прискорилося: продажі за шість місяців – трохи більше 1 млрд грн. Кількість співробітників скоротилася більш ніж на 40% із довоєнних 3518 людей.

Про значне погіршення фінансового стану Eldorado розповідав Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Зрештою компанія розпочала процедуру реструктуризації боргу (досудової санації) більш як на 2,5 млрд грн. Ця заборгованість виникла через російське повномасштабне вторгнення перед незабезпеченими кредиторами – партнерами, постачальниками та дистрибʼюторами. 

«До січня 2023 року велика кількість банків так і не відновила корпоративне кредитування, що унеможливило отримання кредитів на підтримку діяльності та відновлення мережі», – каже Максим Байдик. За таких умов залишалася європейська процедура досудової санації, додає він. 

Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею Eldorado та кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з Eldorado великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне, особиста порука Поліщука.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні