Категорія
Новини
Дата

Мережа Eldorado готова поборотися за «план спасіння», який відхилив суд. Ритейлер подасть апеляцію (доповнено)

Ритейлер побутової техніки та електроніки Eldorado не погоджується з рішенням Господарського суду Києва, який відмовив у затвердженні плану досудової санації компанії, та планує оскаржити це рішення в апеляційному суді. Про це йдеться у коментарі ритейлера, який отримала редакція Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Компанія заявила що має чіткий та перспективний план відродження. Цей план на зборах погодила абсолютна більшість кредиторів (64% за необхідних 51%), йдеться у повідомленні.
  • Ритейлер вважає, що кредитори, які виступали проти досудової санації, некоректно вчинили щодо більшості, яка виступала за схвалення плану санації, а також тих, хто утримався від активного протистояння. 
  • У разі запровадження процедури банкрутства ритейлера Еldorado є вірогідність, що жоден кредитор не отримає відшкодування. Натомість у разі ухвалення плану досудової санації кредитори гарантовано змогли б отримати 30% вимог. Відшкодування збитків від російської агресії дозволило б до цих 30% додати ще 39%, ідеться у заяві мережі.
  • «За проведеними підрахунками кредиторів – опонентів плану досудової санації, у разі ліквідації мережі Eldorado у ліквідаційну масу потрапить майна на 814 млн, що матиме наслідком задоволення 14% від вимог усіх кредиторів», – зазначив юридичний радник Eldorado, старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.
  • Він наголосив, що не вірить у задоволення цих 14% у разі процедури банкрутства. «Річ у тім, що до включених до плану досудової санації 298 кредиторів додадуться ще близько 100, декілька з яких великі. Додасться також і держбанк з вимогами на 2 млрд грн», – пояснив юрист.
  • Крім цього, за його словами, навіть якщо буде проголосовано процедуру санації в рамках процедури банкрутства, то з такою кількістю кредиторів усе це може розтягнутися на роки. 
  • Доповнено. «Рішення суду було цілком логічним, зважаючи на численні недоліки «Плану санації» та незгоду з ним більшості кредиторів ТОВ «Дієса», які чинили опір щодо його затвердженню, – говорить адвокат «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Назарій Адамчук, який представляє DeLonghi. – План передбачав вигідні умови виключно для ТОВ «Дієса» і їх власника пана Віктора Поліщука».
  • Водночас в Господарському суді Києва перебуває справа за заявою DeLonghi про відкриття провадження у справі про банкрутство Eldorado.
  • «Зважаючи на відмову судом у затвердженні «Плану санації», наразі існує велика ймовірність порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Дієса». Сама процедура банкрутства є більш дієвою та вигідною для великої кількості кредиторів боржника, оскільки надасть можливість кредиторам задовольнити свої вимоги за рахунок майна та активів ТОВ «Дієса», – запевняє Адамчук.

Контекст

30 листопада Господарський суд Києва відмовив мережі магазинів Eldorado у затвердженні плану досудової санації.

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу Eldorado приблизно у $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

У 2021-му за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy та «Фокстроту». «Раніше Eldorado займало частку 10–12% на ринку, нині вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підрахував CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. 

Виторг ТОВ «Дієса» (Eldorado) у 2021 році становив 14,2 млрд грн, у 2022-му – 7,3 млрд грн. Цьогоріч падіння прискорилося: продажі за шість місяців – трохи більше 1 млрд грн. Кількість співробітників скоротилася більш ніж на 40% із довоєнних 3518 людей.

Про значне погіршення фінансового стану Eldorado розповідав Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Зрештою компанія розпочала процедуру реструктуризації боргу (досудової санації) більш як на 2,5 млрд грн. Ця заборгованість виникла через російське повномасштабне вторгнення перед незабезпеченими кредиторами – партнерами, постачальниками та дистрибʼюторами. 

«До січня 2023 року велика кількість банків так і не відновила корпоративне кредитування, що унеможливило отримання кредитів на підтримку діяльності та відновлення мережі», – каже Максим Байдик. За таких умов залишалася європейська процедура досудової санації, додає він. 

Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею Eldorado та кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з Eldorado великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне, особиста порука Поліщука.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні