Категорія
Компанії
Дата

Доплатить Росія. Мережа Eldorado зменшиться майже вдвічі і поверне кредиторам 30% боргів. Forbes дізнався деталі «плану порятунку» ритейлера електроніки

Мережа магазинів Eldorado може скоротитися до 20-30 магазинів /пресслужба «Ельдорадо»

Магазин Eldorado Фото пресслужба «Ельдорадо»

Господарський суд Києва 15 листопада розгляне запропонований мережею побутової техніки Eldorado план реструктуризації боргу перед кредиторами у 2,5 млрд грн. Частина з них не задоволені – ритейлер хоче сплатити лише 30% від суми. Але більшість підтримує план. Чому так? Forbes зʼясував, про що йдеться у плані досудової санації мережі Віктора Поліщука й кому це вигідно

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Мережа магазинів техніки та електроніки Eldorado опинилася на межі банкрутства. Ритейлер заборгував 2,48 млрд грн 298 незабезпеченим кредиторам. Щоб зберегти бізнес, ТОВ «Дієса» (юрособа Eldorado) запропонувало кредиторам план досудової санації. Копія плану, в якому вказаний увесь список кредиторів із зазначеною сумою боргу, є у розпорядженні Forbes.

Один з головних пунктів плану Eldorado – реструктуризація боргу. Компанія пропонує кредиторам сплатити 30% протягом 60 місяців, 40% – після стягнення збитків з Росії, а третину – списати. 

Таку пропозицію Eldorado на початку вересня розіслала своїм кредиторам. Серед них – закордонні бренди та українські дистрибʼютори (Bosch, Kärcher, Sony, Whirlpool, DeLonghi, Electrolux, Ariston, мережі магазинів «Ашан», «Сільпо», Novus, «Олді», ТРЦ Lavina Mall, Fabrika, Oasis, медіасервіс Megogo та понад 250 інших компаній). 

Під час зустрічі з боржником 22 вересня понад 50% присутніх кредиторів схвалили план. Це дозволило Eldorado подати до Господарського суду Києва заяву про результати голосування. 27 вересня суд призначив дату засідання на 4 жовтня, де мав розглянути цей план. Але цього не сталося. 

Ще 3 жовтня частина кредиторів, незгодних із планом санації, почали вимагати від ритейлера банкрутства через порушення процедури зборів: порушення строків скликання, відсутність вибору кредиторами голови та секретаря зборів тощо. 

«Усім кредиторам пропонують профінансувати погашення боргу в інтересах боржника, але не всі отримають від боржника свої борги», – йдеться у зверненні пʼяти кредиторів. Серед них керівники дистриб’юторів і брендів «Юг-Контракт», «Комел», Makkon, «Техніка для бізнесу» і DeLonghi. Вони ж подали заяву про відвід судді на засіданні 4 жовтня, яке спостерігав присутній у залі суду репортер Forbes.

Наступне засідання суду заплановане на 15 листопада. Проте це – не єдина судова справа стосовно боргу Eldorado. 

Ще у серпні український офіс виробника техніки DeLonghi, якому ритейлер заборгував 46,3 млн грн, звернувся до суду з заявою про відкриття справи про банкрутство Eldorado. Але під час засідання суду 17 жовтня за заявою DeLonghi суддя взяв самовідвід. Тепер за цією справою формуватимуть новий склад суду та починатимуть розгляд спочатку, каже адвокат «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Назарій Адамчук, який представляє DeLongi.

Чому більша частина кредиторів підтримала план санації, а частина – рішуче бореться проти нього? 

Більшість кредиторів – «за». Кому це вигідно?

Чому кредитори наполягають саме на процедурі банкрутства? «Це дає можливість поставити перед судом питання про відповідальність топ-менеджерів та власника компанії. Зокрема дослідити питання доведення компанії до банкрутства та виведення коштів на афілійованих осіб. Також план санації запропонований боржником не обговорювався з кредиторами і є невигідним для них з економічної точки зору», — каже Назарій Адамчук. При банкрутстві кредитори отримають доступ до фінзвітності і документації та зможуть зрозуміти, які борги реальні, додає він.

Банкрутство або судова санація зараз є більш дієвими механізмами спонукання боржника виконати свої зобов’язання, визнає партнерка юрфірми «Арте Легіс» Леся Стецьків. «Процедура банкрутства – це страшний сон для бізнесмена: це дуже дорого, дуже довго, контроль за бізнесом переходить арбітражному керуючому, є загроза відповідальності власним майном і практично незворотні репутаційні втрати», – додає Стецьків. 

«План санації підтримуємо, тому що це краще, ніж банкрутство. Це поступова, але виплата боргу», – розповів Forbes на правах анонімності один з топменеджерів компанії «Асбіс-Україна», яка серед іншого є офіційним дистрибʼютором техніки Apple.

Чому досудовий план санації частина кредиторів називає «несправедливим і дискримінаційним»? У спільній заяві опозиційні кредитори заявляють, що у план були посвячені «свої» кредитори, які й склали ключову частину тих, хто його погодив. 

Магазин Eldorado /пресслужба «Ельдорадо»

Магазин Eldorado Фото пресслужба «Ельдорадо»

У списку кредиторів, які погодилися, увагу привертають кілька компаній. Наприклад, борг у 269,9 млн грн від ТОВ «Три О», яке є офіційним власником ТРЦ Gulliver. Як і Eldorado, цю компанію Forbes повʼязував з Віктором Поліщуком. І хоча сам він визнавав себе власником «Гуліверу» та повідомляв про це НБУ, з юридичної точки зору його прізвища серед бенефіціарів немає. Як і серед бенефіціарів Eldorado, де кінцевим бенефіціарним власником в українському реєстрі записаний громадянин Кіпру Крісталла Александроу Папа.

Компанії «Бровари Констракшн» і «Техенерготрейд» належать безпосередньо Поліщуку, випливає з даних сервісу «Опендатабот». Також вони є в переліку компаній, які опубліковані на сайті Секретаріату фінансової реструктуризації Ощадбанку при реструктуризації боргів Eldorado та Gulliver.  

Найцікавішим кредитором є фінкомпанія «Фактор Плюс», яка володіє боргом на понад 1 млрд грн. Вона спеціалізується на скупці проблемних кредитів і придбала два борги Eldorado перед «Євробетон» та «Техенерготрейд» (обидві належать Поліщуку) на порталі «Прозоро. Продажі» 1 вересня 2023 року. Тобто вже після позову Delonghi. «Фактор Плюс» була єдиним претендентом і придбала борг за 4,7 млн грн, або приблизно за 0,5% від номінальної вартості. Троє кредиторів, з якими спілкувався Forbes, вважають, що цей продаж є фіктивним і проведений для того, щоб план санації точно був ухвалений.

«Звичайно, якби борг був забезпеченим, він коштував би більше», – відкидає у розмові з Forbes такі підозри директор ФК «Фактор Плюс» Антон Крамаренко. Позитивне голосування за план санації він пояснює тим, що сума покупки боргу дозволяє розраховувати на прийнятну рентабельність проєкту при будь-якому сценарії.   

Партнерка юрфірми «Арте Легіс» Леся Стецьків звертає увагу, що з паперів санації не зрозуміло, чому дебіторська заборгованість Eldorado за минулий рік зменшилися майже на 2 млрд грн і кому були перераховані ці кошти.

«Проблема цього кейсу – юридично Поліщук не володіє суттєвим обсягом активів, що робить потенційні суди з ним (як з вірогідним власником Eldorado, ТРЦ Gulliver, – Forbes) з боку банків не надто перспективними», – каже топменеджер Ощадбанку (при публікації матеріалу замість Ощаду був помилково вказаний Укрексімбанк, який теж є кредитором бізнесів Поліщука. Forbes приносить свої вибачення читачам), який спілкувався на умовах анонімності. 

Але є нюанс. У судовій заяві DeLonghi стверджує, що має особисту гарантію та поручительство Віктора Поліщука. Саме це було причиною, чому компанія постачала товари ритейлеру попри неплатежі під час війни, говорить адвокат «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Назарій Адамчук, який представляє DeLonghi. 

Що відбувається з Eldorado

Свої борги Eldorado пояснює повномасштабним вторгненням РФ до України. У плані санації компанія пропонує, щоб 39,4% її боргу у якості відшкодування сплатила Російська Федерація. У вересні компанія подала позов до Господарського суду Києва проти Росії на суму 1 млрд грн. Втрати дійсно є. Внаслідок двох обстрілів у березні 2022 року було знищено склад компанії під Броварами. Мережа втратила 11 магазинів, які знищені або залишаються на окупованій території, ще шість – пошкоджені.

Якщо у лютому 2022-го в Eldorado було 106 торгових точок, то у серпні цього року – 62. Виторг за ритейлера за шість місяців 2023 року впав на 86% – до 1 млрд грн порівняно з 2022-м. 

Але Eldorado скорочується не тільки з воєнних причин. 2020 рік ритейлер закінчив зі збитками – 343 млн грн. Наступний рік теж «мінусовий» – 31 млн грн. Повномасштабне російське вторгнення лише заглибило проблеми Eldorado: за даними фінзвітності у плані санації збитки воєнного 2022-го сягнули 605,9 млн грн.

За планом санації, мережа Eldorado має зменшитися на 40%, до 20-30 магазинів. У документі зазначається, що «роздрібні магазини та їхнє обслуговування критично впливають на фінансовий результат і несуть великі заборгованості». Ритейлер запланував зменшення орендних площ на 50% та відтермінування орендної плати для решти.

Віктор Поліщук /Анна Наконечна для Forbes Ukraine

Віктор Поліщук Фото Анна Наконечна для Forbes Ukraine

Водночас для розрахунку з персоналом до кінця 2024 року Eldorado має намір продати частину майна на 24 млн грн. Кількість працівників планується скоротити на 50% – до 1000 людей. Наразі середня заробітна плата працівника складає 20 576 грн.

Збереження діяльності Eldorado дозволить оплатити до державних і місцевих бюджетів до 1 млрд грн податків за минулі і майбутні періоди, йдеться у плані санації.

Про суттєве погіршення фінансового стану Eldorado було відомо й раніше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії Поліщука перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанком та Укрексімбанком). У випадку з Eldorado великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне, особиста порука Поліщука.

Зараз банк займається комплексним врегулюванням заборгованості всіх пов’язаних компаній, які нададуть змогу отримати більш суттєві погашення, говорить співрозмовник Forbes у топменеджменті Ощадбанку, який погодився спілкуватися на умовах анонімності. «Оскільки домовленості ще не досягнуті, деталі розкривати зарано», – додає він.

Повну історію про Eldorado читайте у новому випуску журналу Forbes, який вийде незабаром.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні