Meta погрожує видалити новини з Каліфорнії через вимогу штату платити за контент /Getty Images/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Новини
Дата

Meta погрожує видалити новини з Каліфорнії через вимогу штату платити за контент

Getty Images/Колаж Олександра Карасьова

Meta Platforms, материнська компанія Facebook, заявила, що видалить новинний контент у своєму рідному штаті Каліфорнія, якщо тамтешній уряд затвердить закон, який зобовʼязує технологічні компанії платити місцевим медіа за публікацію їхніх матеріалів, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Запропонований каліфорнійський закон про збереження журналістики вимагатиме від онлайн-платформ вносити «плату за використання журналістики» постачальникам новин, чия робота зʼявляється в їхніх службах.
  • Представник Meta Енді Стоун назвав структуру платежів «фондом для підтасовування» і сказав, що законопроєкт насамперед принесе користь «великим медіакомпаніям за межами штату під виглядом допомоги каліфорнійським видавцям».
  • Ця заява була першою заявою Meta щодо законопроєкту в Каліфорнії, хоча компанія вела аналогічні битви за компенсацію видавцям новин на федеральному рівні та в країнах за межами США.
  • У грудні Стоун заявив, що Meta повністю видалить новини зі своєї платформи, якщо Конгрес США ухвалить законопроєкт, дуже схожий на запропонований законопроєкт Каліфорнії.
  • Компанія також погрожує відкликати новини в Канаді у відповідь на запропоноване там законодавство разом із Google Alphabet, який заявив, що видалить посилання на статті з результатів пошуку в Канаді.

Контекст

Ці пропозиції аналогічні до новаторського закону, ухваленого в Австралії в 2021 році, який також викликав погрози з боку Facebook і Google обмежити їхні послуги.

Обидві компанії зрештою уклали угоди з австралійськими медіакомпаніями після того, як було запропоновано поправки до законодавства, хоча протистояння призвело до короткочасного відключення стрічок новин Facebook в Австралії.

У звіті уряду Австралії, опублікованому в грудні, зроблено висновок про те, що закон значною мірою спрацював.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні