Meta погрожує видалити новини з Каліфорнії через вимогу штату платити за контент /Getty Images/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Новини
Дата

Meta погрожує видалити новини з Каліфорнії через вимогу штату платити за контент

1 хв читання

Getty Images/Колаж Олександра Карасьова

Meta Platforms, материнська компанія Facebook, заявила, що видалить новинний контент у своєму рідному штаті Каліфорнія, якщо тамтешній уряд затвердить закон, який зобовʼязує технологічні компанії платити місцевим медіа за публікацію їхніх матеріалів, пише Reuters.

Ключові факти

  • Запропонований каліфорнійський закон про збереження журналістики вимагатиме від онлайн-платформ вносити «плату за використання журналістики» постачальникам новин, чия робота зʼявляється в їхніх службах.
  • Представник Meta Енді Стоун назвав структуру платежів «фондом для підтасовування» і сказав, що законопроєкт насамперед принесе користь «великим медіакомпаніям за межами штату під виглядом допомоги каліфорнійським видавцям».
  • Ця заява була першою заявою Meta щодо законопроєкту в Каліфорнії, хоча компанія вела аналогічні битви за компенсацію видавцям новин на федеральному рівні та в країнах за межами США.
  • У грудні Стоун заявив, що Meta повністю видалить новини зі своєї платформи, якщо Конгрес США ухвалить законопроєкт, дуже схожий на запропонований законопроєкт Каліфорнії.
  • Компанія також погрожує відкликати новини в Канаді у відповідь на запропоноване там законодавство разом із Google Alphabet, який заявив, що видалить посилання на статті з результатів пошуку в Канаді.

Контекст

Ці пропозиції аналогічні до новаторського закону, ухваленого в Австралії в 2021 році, який також викликав погрози з боку Facebook і Google обмежити їхні послуги.

Обидві компанії зрештою уклали угоди з австралійськими медіакомпаніями після того, як було запропоновано поправки до законодавства, хоча протистояння призвело до короткочасного відключення стрічок новин Facebook в Австралії.

У звіті уряду Австралії, опублікованому в грудні, зроблено висновок про те, що закон значною мірою спрацював.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні