Готова продукція «Метінвест» у порту Маріуполя. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Метінвест» рапортує про надприбутки: за перше півріччя компанія заробила $2,7 млрд. Звідки такі гроші

2 хв читання

Готова продукція «Метінвест» у порту Маріуполя. Фото Getty Images

«Метінвест» відзвітував про прибуток $2,7 млрд за шість місяців 2021 року, хоча роком раніше зазнав збитків на $240 млн. За рахунок чого компанія досягла таких результатів

Основна причина злету фінпоказників компанії Ріната Ахметова і Вадима Новінського – зростання цін на сталь і залізорудну сировину, йдеться в звіті «Метінвесту». Ціна на ці товари була в два рази вища, ніж роком раніше. Залізорудна сировина, наприклад, коштувала $184 за тонну, а гарячекатаний рулон – $889 за тонну, говорить Дмитро Хорошун, аналітик Concorde Capital. Такі зміни на ринку допомогли збільшити виторг на 70%, до $8,5 млрд, а EBITDA – більш як на 400% (або в 5,3 раза), до $3,8 млрд.

Через зростання попиту на ключових для «Метінвесту» ринках, в Європі і Азії, продажі металопродукції компанії зросли на 65%, а сировини – на 90%. Для прикладу: 39% металопродукції йде в Європу, а 35% руди – в країни Азії.

Позитивний ефект від зростання цін на світовому ринку фіксує не тільки «Метінвест». В української металургійної компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго фінпоказники теж зросли. Виторг – на 74%, до $1,4 млрд, а прибуток на 165%, до $661 млн. У групи ArcelorMittal взагалі найкращий показник з 2008 року – чистий прибуток холдингу $6,29 млрд. Для порівняння: за перше півріччя 2020 року компанія втратила $1,68 млрд.

За кордоном ситуація така сама. Шостий виробник сталі в світі корейська POSCO відзвітувала про консолідований прибуток – $1,6 млрд. За даними галузевого видання «Мінпром», це найвищий прибуток за всю історію компанії. Ціни на метал зросли за рахунок зростання ринку збуту, каже Олег Крикавський, директор зі звʼязків з держорганами «Арселорміттал Кривий Ріг». Розвинені країни вирішили боротися з економічною кризою за допомогою інвестицій в інфраструктуру, а метал – один із основних будівельних елементів.

Такі результати надовго не затримаються, тому що ціни на залізорудну сировину і сталь вже знижуються, говорить Хорошун. За його даними, зараз ціна на 35% нижча недавнього максимуму – $147 за тонну. «Ціна на залізорудну сировину може опуститися до $120 за тонну до кінця цього року», – говорить аналітик.

«Метінвест» за рахунок зростання цін зміг влити $411 млн капітальних інвестицій, каже аналітик Finteum Андрій Нестерук. Крім того, «Метінвест» виділив $1 млрд на погашення боргів. Загальна сума боргу «Метінвесту» на 30 червня 2021 року була $2,5 млрд. «Борг компанія знизила, бо не хоче повторення проблем, які почалися в 2014 році», – говорить Нестерук. На той час загальний борг компанії становив близько $3 млрд, і в березні 2015 року вона оголосила дефолт, тому що не могла виплатити кредиторам $113 млн. Ситуацію розвʼязали за допомогою реструктуризації боргу.

Крім зростання цін і попиту, вважає Хорошун, компанії допомогли інвестиції в операційні покращення, ремонт, модернізацію і придбання устаткування. «Це важливий пункт, – говорить він. – Ефект збережеться в майбутньому, незалежно від конʼюнктури ринку, і буде рятувати «Метінвест», коли ціни впадуть».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні