Готова продукція «Метінвест» у порту Маріуполя. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Метінвест» рапортує про надприбутки: за перше півріччя компанія заробила $2,7 млрд. Звідки такі гроші

Готова продукція «Метінвест» у порту Маріуполя. Фото Getty Images

«Метінвест» відзвітував про прибуток $2,7 млрд за шість місяців 2021 року, хоча роком раніше зазнав збитків на $240 млн. За рахунок чого компанія досягла таких результатів

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Основна причина злету фінпоказників компанії Ріната Ахметова і Вадима Новінського – зростання цін на сталь і залізорудну сировину, йдеться в звіті «Метінвесту». Ціна на ці товари була в два рази вища, ніж роком раніше. Залізорудна сировина, наприклад, коштувала $184 за тонну, а гарячекатаний рулон – $889 за тонну, говорить Дмитро Хорошун, аналітик Concorde Capital. Такі зміни на ринку допомогли збільшити виторг на 70%, до $8,5 млрд, а EBITDA – більш як на 400% (або в 5,3 раза), до $3,8 млрд.

Через зростання попиту на ключових для «Метінвесту» ринках, в Європі і Азії, продажі металопродукції компанії зросли на 65%, а сировини – на 90%. Для прикладу: 39% металопродукції йде в Європу, а 35% руди – в країни Азії.

Позитивний ефект від зростання цін на світовому ринку фіксує не тільки «Метінвест». В української металургійної компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго фінпоказники теж зросли. Виторг – на 74%, до $1,4 млрд, а прибуток на 165%, до $661 млн. У групи ArcelorMittal взагалі найкращий показник з 2008 року – чистий прибуток холдингу $6,29 млрд. Для порівняння: за перше півріччя 2020 року компанія втратила $1,68 млрд.

За кордоном ситуація така сама. Шостий виробник сталі в світі корейська POSCO відзвітувала про консолідований прибуток – $1,6 млрд. За даними галузевого видання «Мінпром», це найвищий прибуток за всю історію компанії. Ціни на метал зросли за рахунок зростання ринку збуту, каже Олег Крикавський, директор зі звʼязків з держорганами «Арселорміттал Кривий Ріг». Розвинені країни вирішили боротися з економічною кризою за допомогою інвестицій в інфраструктуру, а метал – один із основних будівельних елементів.

Такі результати надовго не затримаються, тому що ціни на залізорудну сировину і сталь вже знижуються, говорить Хорошун. За його даними, зараз ціна на 35% нижча недавнього максимуму – $147 за тонну. «Ціна на залізорудну сировину може опуститися до $120 за тонну до кінця цього року», – говорить аналітик.

«Метінвест» за рахунок зростання цін зміг влити $411 млн капітальних інвестицій, каже аналітик Finteum Андрій Нестерук. Крім того, «Метінвест» виділив $1 млрд на погашення боргів. Загальна сума боргу «Метінвесту» на 30 червня 2021 року була $2,5 млрд. «Борг компанія знизила, бо не хоче повторення проблем, які почалися в 2014 році», – говорить Нестерук. На той час загальний борг компанії становив близько $3 млрд, і в березні 2015 року вона оголосила дефолт, тому що не могла виплатити кредиторам $113 млн. Ситуацію розвʼязали за допомогою реструктуризації боргу.

Крім зростання цін і попиту, вважає Хорошун, компанії допомогли інвестиції в операційні покращення, ремонт, модернізацію і придбання устаткування. «Це важливий пункт, – говорить він. – Ефект збережеться в майбутньому, незалежно від конʼюнктури ринку, і буде рятувати «Метінвест», коли ціни впадуть».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні