Категорія
Новини
Дата

Мільярдери масово виїжджають із Норвегії через підвищення податку на багатство

Рекордна кількість заможних норвежців їде з батьківщини до країн із низькими податками, після того як уряд збільшив податок на багатство до 1,1%, пише The Guardian. Масовий відʼїзд коштує десятки мільйонів втрачених податкових надходжень.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з дослідженням газети Dagens Naeringsliv, у 2022 році Норвегію залишили понад 30 норвезьких мільярдерів та мультимільйонерів. Це більше, ніж загальна кількість заможних людей, які залишили країну за попередні 13 років.
  • Очікується, що цього року їх поїде ще більше через підвищення податку на багатство в листопаді.
  • Багато хто переїхав до Швейцарії, де податки набагато нижчі. Серед них мільярдер, промисловий магнат Кʼєлл Інге Рекке, який переїхав до італомовного кантону Лугано. 64-річний Рекке є четвертим найбагатшим норвежцем зі статком близько 19,6 млрд норвезьких крон ($1,9 млрд). 
  • Його переїзд обійдеться Норвегії приблизно в 175 млн норвезьких крон ($16,6 млн) у вигляді втрачених податкових надходжень на рік. Торік Рокке був найбільшим платником податків у країні.
  • Оле Джемс-Онстад, почесний професор Норвезької школи бізнесу, сказав, що, за його оцінками, сукупний статок тих, хто залишив країну, становить щонайменше 600 млрд норвезьких крон ($57 млрд).
  • Державний секретар міністерства фінансів Ерленд Грімстад сказав Guardian, що сподівається, що багаті норвежці повернуться. «Модель у Норвегії полягає в тому, що кожен повинен робити свій внесок відповідно до здібностей, і тому ті, у кого більше можливостей сплачувати податки, повинні платити трохи більше», – сказав він.

Контекст

Масовий відїзд відбувся через відносно невелике збільшення податку, спрямованого на надбагатих людей країни, які сплачують податки на багатство як на місцевому, так і на державному рівні. Сюди входить муніципальний податок у розмірі 0,7% на майно, що перевищує 1,7 млн норвезьких крон ($0,16 млн) для фізичних осіб або 3,4 млн норвезьких крон ($0,32 млн) для подружніх пар. 

Існує також державна ставка податку на багатство у розмірі 0,3% для активів понад 1,7 млн норвезьких крон. У листопаді уряд підвищив державну ставку до 0,4% для активів понад 20 млн норвезьких крон для фізичних осіб та 40 млн норвезьких крон для подружніх пар, довівши максимальну ставку податку на майно до 1,1%.

Індонезія вирішила залучати заможних громадян з усього світу для довгострокового перебування. Країна пропонує візи на пʼять і 10 років тим, хто має на банківських рахунках не менш ніж 2 млрд рупій ($130 000), пише Bloomberg.

Водночас росіяни становили найбільшу частку закордонних покупців нерухомості у Дубаї минулого року, пише Bloomberg із посиланням на дані брокерської компанії Betterhomes. Інтерес росіян до житла в Дубаї різко зріс після початку війни в Україні, оскільки РФ зіткнулася з ще жорсткішими санкціями, це допомогло підняти вартість та кількість продажів квадратних метрів до рекордного рівня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні