Категорія
Новини
Дата

Мінекономіки очікує на узгодження Брюсселем плану для Ukraine Facility протягом кількох тижнів

План для реалізації програми підтримки Ukraine Facility, що передбачає впровадження 69 реформ і виконання 151 супутнього індикатора, Європейська комісія (ЄК) може схвалити протягом кількох наступних тижнів, повідомив заступник міністра економіки Олексій Соболев, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Соболев пояснив, що такі позитивні очікування повʼязані з тим, що на етапі підготовки документа відбувалась тісна координація з ЄК.
  • Мінфін України зазначав, що після затвердження Плану для Ukraine Facility, як очікується, до державного бюджету буде спрямовано ще €1,9 млрд безумовного фінансування, тоді як решту бюджетної підтримки в розмірі сумарно €30,27 млрд, з яких €5,27 млрд у вигляді грантів, Україна отримуватиме щоквартально після виконання індикаторів, передбачених у плані.
  • Документ було передано Єврокомісії минулого тижня. На другий і третій квартали цього року план передбачає виконання девʼяти індикаторів у кожному, тоді як на четвертий – 13, а на перший квартал 2025 року – 16.
  • Крім цього, план містить також 16 інвестиційних індикаторів, однак термін перших шести з них – другий квартал 2026 року, тоді як решти 10 – у самому кінці дії Ukraine Facility, тобто в четвертому кварталі 2027 року.

Контекст

1 лютого Європейська рада затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

20 березня Україна отримала перші €4,5 млрд в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні