Категорія
Новини
Дата

Мінфін США попередив китайські компанії про санкції через постачання техніки до Росії

США не побояться накласти санкції на китайські компанії, які підтримують вторгнення Росії в Україну, заявив заступник міністра фінансів Воллі Адейемо, пише Bloomberg. США також чинитимуть новий тиск на країни, які допомагають Росії ухилятися від санкцій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Адейемо посадовці «звертатимуться безпосередньо до китайських компаній чи фінансових установ і розʼяснюватимуть їм, що ми готові ввести санкції, якщо вони нададуть матеріальну підтримку Росії».
  • «У них є вибір між веденням бізнесу з країнами нашої коаліції, які представляють 50% світової економіки, і веденням бізнесу з Росією, економіка якої з кожним днем стає все більш ізольованою», – сказав він.
  • Санкції вже справили руйнівний вплив на експорт російського газу та імпорт високотехнологічних товарів, але ще не зменшили серйозної здатності РФ вести війну.
  • Зазначається, що США також чинитимуть новий тиск на країни, які допомагають Росії ухилятися від санкцій, «заплющуючи на них очі або полегшуючи постачання через інші країни». «Ми спостерігаємо тривожні тенденції у кількох країнах, у тому числі в кількох сусідніх із Росією країнах, де Кремль поглибив свої фінансові звʼязки та торговельні потоки, оскільки інші ринки були закриті», – сказав Адейемо.
  • Він додав, що США звʼязуються з банками та компаніями, щоб попередити їх, що вони ризикують бути відрізаними від фінансових систем США та їхніх партнерів.
  • За даними Reuters, коаліція з понад 30 країн припинятиме закупівлю Росією товарів подвійного призначення, таких як холодильники, для забезпечення напівпровідників, необхідних для її збройних сил. Санкції також будуть спрямовані на те, щоб зупинити перевалку нафти та інших обмежених товарів через сусідні країни. Адейемо наголосив, що офіційні особи США та їхніх союзників попередять компанії та фінансові установи у своїх країнах, а також в Індії та Китаї про ухилення від санкцій, введених проти Росії.

Контекст

Відносини між США та Китаєм стали особливо болючим питанням після того, як держсекретар Ентоні Блінкен заявив NBC News, що США отримали інформацію про те, що Китай розглядає можливість надання Росії летальної допомоги, такої як зброя та боєприпаси, хоча «вони ще не перейшли цієї межі».

Пекін назвав звинувачення США «дезінформацією». За даними Адейемо, Росія втратила понад 9000 одиниць військової техніки під час вторгнення та щосили намагається їх замінити, а 40% чипів, які Росія отримує з Китаю, браковані.

Україна в межах нового пакету оборонної допомоги на $450 млн, про який оголосив президент США Джо Байден під час візиту в Київ, отримає додаткові снаряди, бронебійні ракети, системи тактичного звʼязку, пише «Голос Америки». Зброя та боєприпаси надійдуть із запасів США, повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Велика сімка» також обговорювала способи запровадження санкцій проти компаній, які, на думку держав-членів G7, постачають до Росії товари, які використовуються у військових цілях.

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні