Категорія
Новини
Дата

Мінфін розмістив військові облігації на рекордні 31,4 млрд грн. У чому причина

20 червня Міністерство фінансів залучило 31,4 млрд грн (в еквіваленті) від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Це рекордний аукціон від початку року. Причина – крупне погашення старих облігацій, власники яких переінвестували кошти у нові папери Мінфіну.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Найбільше Мінфін залучив від річних ОВДП зі ставкою 18,5% – майже 10,3 млрд грн. В іноземній валюті військові облігації купили на $244 млн та €136 млн. 
  • Причина таких обсягів – рефінансування старих ОВДП, каже керівник аналітичного відділу Sense Bank Олексій Блінов. 21 червня Мінфін погашатиме військові облігації на 22 млрд грн, які купували банки рік тому. Ці облігації банки, зокрема, продавали на вторинному ринку, наприклад, через «Дію». Цей випуск мав умовну назву «Маріуполь», уточнює Блінов. 
  • «Власники оновлюють запаси погашених цінних паперів новими облігаціями, – пояснює аналітик. – Різниця в тому, що погашені цінні папери мали купонну дохідність 11%, а нові, щойно випущені військові облігації – 18,2–19,3% річних». 
  • Нових гривневих облігацій 20 червня Мінфін розмістив на номінальну суму 13,9 млрд грн. Решта – це або спеціальні гривневі цінні папери для наповнення резервних потреб банків (на 4,4 млрд грн), або валютні ОВДП, які також частково заміщують велике погашення облігацій у валюті, що відбудеться 22 червня ($432 млн).
  • За підсумками цього тижня обсяг ОВДП в обігу дещо скоротиться, адже сумарний обсяг нових розміщень є дещо меншим за обсяги погашення, підсумовує Блінов із Sense Bank. 
Мінфін розмістив військові облігації на рекордні 31,4 млрд грн. У чому причина /Фото 1

Контекст

Військові облігації – інструмент підтримки держбюджету, доступний для громадян, бізнесу та іноземних інвесторів. Гроші інвесторів підтримують ЗСУ й забезпечують військових зброєю, набоями, технікою, харчуванням і медикаментами.

Аукціони з продажу військових ОВДП проводяться щовівторка. На аукціоні минулого тижня Мінфін залучив лише 2,5 млрд грн.

Наприкінці березня НБУ дозволив нерезидентам виводити за кордон доходи, отримані від інвестицій в ОВДП. Йдеться про відсотки, отримані після 1 квітня 2023 року. За оцінками НБУ, обсяг відповідних коштів може становити близько $120 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні