Категорія
Новини
Дата

Міноборони очікує на заміну 330 000 військовослужбовців з передової завдяки закону про мобілізацію – FT

Новий закон про мобілізацію спрямований на оновлення законодавчої бази напередодні хвилі мобілізації, в ході якої можуть бути залучені до служби у війську до 500 000 осіб. Зусилля переважно спрямовані на заміну 330 000 виснажених військовослужбовців, які наразі перебувають на полі бою, пише Financial Times із посиланням на Міністерство оборони України.

Ключові факти

  • Решта новобранців компенсуватиме втрати та задовольнятиме інші військові потреби, залежно від ситуації на полі бою, заявили в міністерстві.
  • Проте законопроєкт про мобілізацію виявився суперечливим: українські депутати внесли дл нього понад 4000 поправок. Документ може бути винесено на голосування у Верховній Раді у другому читанні до 31 березня, зазначає видання.
  • Дані про чоловіче населення України, надані економічним комітетом Ради, показують, що з 11,1 млн українських чоловіків віком від 25 до 60 років лише 3,7 млн можуть бути мобілізовані. Решта чоловіків або воюють, або є інвалідами, або перебувають за кордоном, або вважаються критично важливими працівниками.
Міноборони очікує на заміну 330 000 військовослужбовців з передової завдяки закону про мобілізацію – FT /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

Контескт

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 і про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет із соціальної політики Ради вирішив рекомендувати Комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини».

30 січня новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. У проєкті №10449 передбачено, зокрема, зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАПі.

7 лютого Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10449, «за основу» проголосували 243 народні депутати. До другого читання до законопроєкту надійшло понад 4000 правок. На друге читання документ може бути винесений уже в березні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні