Рада повернула законопроєкт про мобілізацію уряду на доопрацювання /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Рада повернула законопроєкт про мобілізацію уряду на доопрацювання

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, повідомив очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. За його словами, у документі є положення, які «прямо порушують права людини».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Арахамії, відбулися закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі.
  • На зустрічі щодо законопроєкту №10378 із керівництвом Верховної Ради, головами фракцій та комітетів були присутні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, міністр оборони Рустем Умєров.
  • «За результатами наради, законопроєкт повертається ініціатору. Одночасно передаємо пропозиції, напрацьовані на комітеті та у робочих групах», – написав Арахамія.
  • Він зазначив, що документ викликав багато дискусій. «Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані», – написав він. Очільник фракції «Слуга народу» додав, що певні положення законопроєкту «прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані».

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей.

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379

Основна причина оновлення правил мобілізації та ймовірного посилення вимог до громадян – ЗСУ потрібні нові військовослужбовці у 2024 році, заявив на брифінгу 26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Генерал відмовився говорити, про яку кількість військовозобовʼязаних ідеться.

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет з соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

Очікувалось, що Верховна Рада розгляне урядові законопроєкти про посилення правил мобілізації в Україні протягом найближчого місяця, повідомили три співрозмовники Forbes серед депутатів від фракцій «Слуга народу» та «Голос». Ухвалити законопроєкт в цілому планували до кінця січня або на початку лютого, каже депутатка з оборонного комітету Марʼяна Безугла.

Найбільш вірогідний сценарій – перед цим документи повернуть уряду на доопрацювання, зазначав один із нардепів від СН. У поточній редакції вони навряд чи зберуть достатню кількість голосів у парламенті, пояснює він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні