Категорія
Новини
Дата

Антикорупційний комітет побачив у законопроєкті про мобілізацію корупційні ризики – нардеп Гончаренко (доповнено)

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Антикорупційний комітет Ради визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, який містить корупційні ризики, написав нардеп від фракції «Європейська солідарність». 
  • 9 січня рішення щодо згаданого законопроєкту має ухвалити парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки.
  • Доповнено. Пізніше Гончаренко повідомив, що комітет з соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. Також було рекомендовано розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків.
  • «Тобто і цей комітет Ради не підтримує прийняття урядового законопроекту в тому вигляді, в якому він поданий», – написав депутат.

Контекст

У грудні у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби №10378 та законопроєкт щодо посилення відповідальності за військові правопорушення №10379, якими пропонується вдосконалити законодавство щодо мобілізації.

Верховна Рада розгляне урядові законопроєкти про посилення правил мобілізації в Україні протягом найближчого місяця. Ймовірні дати першого голосування – 10–14 січня, повідомили три співрозмовники Forbes серед депутатів від фракцій «Слуга народу» та «Голос». Ухвалити законопроєкт в цілому планують до кінця січня або на початку лютого, каже депутатка з оборонного комітету Марʼяна Безугла.

Найбільш вірогідний сценарій – перед цим документи повернуть уряду на доопрацювання, зазначає один із нардепів від СН. У поточній редакції вони навряд чи зберуть достатню кількість голосів у парламенті, пояснює він. Співрозмовник попросив про анонімність через високу чутливість теми. На низку дискусійних положень вказує також один із нардепів серед членів оборонного комітету ВР. 

Проте не виключено, що депутатів від президентської політсили все ж спробують переконати підтримати закон, припускає депутатка з оборонного комітету Соломія Бобровська («Голос»).  

Законопроєкти, зокрема, передбачають істотне обмеження прав військовозобовʼязаних за порушення правил призову та військової служби.

Основна причина оновлення правил мобілізації та ймовірного посилення вимог до громадян – ЗСУ потрібні нові військовослужбовці у 2024 році, заявив на брифінгу 26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Генерал відмовився говорити, про яку кількість військовозобовʼязаних ідеться. 19 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що військове командування озвучувало потребу у 500 000 осіб. Чи збережуть нардепи жорсткий підхід до мобілізації, запропонований урядом, читайте в матеріалі Forbes.

Разом із посиленням процесу мобілізації до ЗСУ в Україні можуть змінитися і правила бронювання військовозобовʼязаних. Критерієм для цього може стати сплата податків з офіційної зарплати чи доходів. Таку ідею запропонував Офіс президента, кажуть співрозмовники Forbes. У чому вона полягає та як може вплинути на економіку, читайте тут.

Бізнес не погоджується з низкою норм законопроєктів щодо мобілізації. Представники Європейської Бізнес Асоціації вважають, що вони містять ознаки порушення Конституції і матимуть негативний вплив не лише на економіку, а й на репутацію країни та процес відбудови держави. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні