Роксолана Підласа /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Видатки на мобілізацію та доозброєння оцінюються у понад 700 млрд грн цьогоріч – голова бюджетного комітету Ради

Голова комітету Ради з питань бюджету Роксолана Підласа Фото з особистого архіву

Мобілізація від 400 000 до 500 000 військовозобовʼязаних і додаткові закупівлі та модернізація військової техніки можуть потребувати збільшення видатків держбюджету-2024 на понад 700 млрд грн, повідомила голова комітету Ради з питань бюджету Роксолана Підласа в подкасті Центру економічної стратегії (ЦЕС), пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • За її словами, такі розрахунки зробило Міністерство оборони та Міністерство фінансів спільно з комітетами Верховної Ради з питань бюджету і питань оборони. 
  • Підласа зазначила, що, за підрахунками відомств, мобілізація від 400 000 до 500 000 осіб у цьому році обійдеться в 322 млрд грн додаткових видатків «тільки на те, щоб одягнути цих людей, навчити їх, годувати й виплачувати грошове забезпечення».
  • Окрім цього Міноборони на зустрічах із питання мобілізації та відкритих засіданнях оборонного комітету також озвучувало додаткову потребу на закупівлю та модернізацію військової техніки розміром близько 400 млрд грн, додала вона.
  • «Тобто разом ідеться зараз про додаткову потребу на 2024 рік близько 720 млрд грн. Тут потрібно розуміти, що 700 млрд грн – це колосальна сума, це близько 22,5% усіх наших видатків у 2024 році та 41% наших видатків на оборону», – сказала Підласа.

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей. Президент заявив, що мобілізація коштуватиме Україні 500 млрд грн.

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет із соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих. За його словами цифра враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати в 2024 році. Головнокомандувач наголосив, що озвучувати цифри, які стосуються кожного цих показників він не може, оскільки це військова таємниця.

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини». Того ж дня міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що міністерство підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням усіх пропозицій, погоджених із депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

30 січня новий законопроєкт про мобілізацію було зареєстровано у Верховній Раді. У проєкті №10449 передбачене зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні