Категорія
Новини
Дата

Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. Головні нововведення

Зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП. Такі норми передбачені в оновленій версії законопроєкту про мобілізацію №10449, яку 30 січня схвалив уряд та передав до Верховної Ради. Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, урядом та народними депутатами, повідомила пресслужба Міноборони.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зміна призовного віку з 27 до 25 років.
  • Строкова служба скасовується, вводиться базова військова підготовка.
  • ТЦК може звернутися до суду для накладання обмеження на ухилянтів. Йдеться про арешт банківських рахунків та цінностей, які зберігаються в банках, обмеження прав на користування транспортним засобом.
  • Передбачено можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП.
  • Повістки надсилатимуться в електронний кабінет призовника.
  • Добровольці матимуть відстрочку на два місяці для вирішення особистих справ та підготовки до мобілізації.
  • Місцеві органи влади зобовʼяжуть забезпечення прибуття призовників до ТЦК.
  • Якщо призовник добровільно протягом 10 днів з дня вручення повістки не зʼявився до ТЦК (в тому числі закордонної дипломатичної установи України), його можуть обмежити у виїзді за кордон, у праві керування транспортним засобом, накласти арешт на кошти та інші цінності у банках та інших депозитарних установах.
  • Для виїзду за кордон усім чоловікам від 18 до 60 років необхідно додатково предʼявити військовий квиток з відміткою про зняття з обліку.
  • Особи з інвалідністю всіх груп звільняються від служби. Водночас виключена норма захисту від призову для тих, у кого дружина (чоловік), чи батьки мають інвалідність I або II групи за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб.
  • Звільняються від призову на військову службу жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років за винятком тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів.
  • Пропонується надати права засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, за бажанням бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації.
Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. Головні нововведення /Фото 1
Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. Головні нововведення /Фото 2
Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. Головні нововведення /Фото 3
Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. Головні нововведення /Фото 4
Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. Головні нововведення /Фото 5
Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. Головні нововведення /Фото 6
Попередній слайд
Наступний слайд
  • До 6 лютого законопроєкт розглянути неможливо, зазначив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. За його словами, якщо Верховна Рада прийме рішення скоротити строк подачі альтернативних законів з 14 до 7 днів (це потребує окреме голосування у 226+ голосів), то вже можливе перше читання на найближчому пленарному тижні у лютому. Про всі старі альтернативні версії теж можемо забувати, додав Железняк.

Контекст

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет з соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини». Того ж дня міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що міністерство підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням усіх пропозицій, погоджених із депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні