Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України у травні знизилися майже на 8%, до $39 млрд – НБУ

1 хв читання

Міжнародні резерви України станом на 1 червня становили $39 млрд, таким чином у травні вони знизилися на 7,9%. Це повʼязано з валютними інтервенціями та борговими виплатами країни в іноземній валюті, повідомляє пресслужба НБУ.

За підсумками травня Нацбанк продав на міжбанківському ринку $3,1 млрд, писав раніше Forbes Ukraine. Очікувалось, що збільшення інтервенцій на тлі практично відсутнього зовнішнього фінансування призведе до зменшення золотовалютних резервів до $39 млрд.

Ключові факти

  • Загалом упродовж травня динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. Зокрема, операції НБУ на валютному ринку України.
  • Національний банк відповідно до балансових даних продав на валютному ринку $3,09 млрд та викупив до резервів $11,1 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ в травні становив $3,08 млрд, збільшившись порівняно з квітнем.
  • Ще одним фактором були надходження на користь уряду та виплати на обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло лише $143,1 млн. З них $123,1 млн – від розміщення валютних ОВДП, $20 млн – від Світового банку.
  • Водночас за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено $412,3 млн. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $240,8 млн. 
  • Також на динаміку резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів (через зміну ринкової вартості та курсів валют). У травні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на $216,1 млн. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,1 місяця майбутнього імпорту.
Міжнародні резерви України у травні знизилися майже на 8%, до $39 млрд – НБУ /Фото 1

Інфографіка: Анастасія Левицька, Forbes Ukraine

Контекст

Станом на 1 травня міжнародні резерви України становили $42,4 млрд. За підсумками травня Нацбанк продав на міжбанківському ринку $3,1 млрд, це найбільший місячний обсяг інтервенцій регулятора від початку 2024 року. За останній тиждень травня НБУ продав на валютному ринку $1,1 млрд, тижнем раніше було $684 млн.

За попередні місяці обсяги інтервенцій НБУ були відчутно меншими – $1,8 млрд та $2,3 млрд у березні й квітні відповідно. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні