Категорія
Новини
Дата

МВФ оновив макропрогноз України в ході перегляду програми EFF

Міжнародний валютний фонд (МВФ) зберіг свій прогноз зростання реального ВВП України у 2024 році у межах 3-4% та поліпшив прогноз щодо інфляції. Прогноз оновлено в ході третього перегляду програми розширеного фінансування EFF.

Ключові факти

  • Фонд зберіг свій грудневий прогноз щодо зростання економіки України у межах 3-4%, оцінку номінального ВВП підвищено до 7,7 трлн грн (7,6 трлн грн у грудні 2023 року).
  • Прогноз щодо інфляції МВФ поліпшив до 8,5% (9,5%), зростання реальних доходів – до 9,8% (8,5%).
  • Оцінка щодо безробіття погіршена до 14,5% (13,9%). Також Фонд знизив оцінку дефіциту держбюджету (без урахування грантів) – до 20,2% ВВП (20,4% ВВП). 
  • Прогноз сукупного держборгу на кінець 2024 року поліпшено до 94% ВВП (96,7%).
  • Прогноз дефіциту поточного рахунку – 5,7% ВВП (7,1%), прямих іноземних інвестицій – 2,2% ВВП (1,2%). 
  • Оцінка міжнародних резервів України на кінець 2024 року поліпшена до $42,1 млрд ($40,9 млрд).

Контекст

22 березня Рада директорів МВФ затвердила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF. Це означає виділення нового траншу для України, цього разу ідеться про близько $880 млн.

МВФ схвалив чотирирічний кредит для України минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з Європейським Союзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва.

Виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні $900 млн у грудні та закликала інші країни й кредиторів виконати свої зобовʼязання.

Водночас Конгрес США тривалий час блокує понад $60 млрд допомоги Україні, запрошеної президентом Джо Байденом. Більша частина цього пакета призначена для озброєнь, але є й фінансова допомога на майже $8 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні