Категорія
Новини
Дата

МВФ поліпшив прогноз для України щодо інфляції, безробіття і держборгу на цей рік

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив поліпшений прогноз для України за підсумками першого перегляду програми розширеного фінансування EFF, пише «Інтерфакс-Україна». Згідно із ним, інфляція цьогоріч знизиться до 15,5%, а реальні доходи збільшаться на 1%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У початковому прогнозі наприкінці березня цього року МВФ прогнозував інфляцію за підсумками цього року 20% після 26,6% торік і зниження реальних доходів ще на 2% після їхнього падіння на 21,1% торік, зазначає інформагентство.
  • В оновленому звіті підтверджено прогноз динаміки ВВП України цього року від -1% до +3%. 
  • МВФ поліпшив очікування зростання номінального ВВП цього року з 6,05 трлн грн до 6,5 трлн грн. В оновленому макропрогнозі також знижено прогноз безробіття на цей рік з 20,9% до 19,4%.
  • За новими оцінками Фонду, зростання приватних заощаджень цього року становитиме 25,6%, інвестицій – 12,2%, раніше він очікував їх на рівні відповідно 31,8% і 15,8%.
  • Щодо держфінансів МВФ поліпшив прогноз дефіциту до 19,1% ВВП з 20,4% ВВП. Оцінку чистого зовнішнього фінансування було знижено з 19,8% ВВП до 17,1% ВВП.
  • Також МВФ значно поліпшив прогноз зростання держборгу цього року – з 98,3% ВВП до 88,1%.
  • Згідно з оновленим макропрогнозом, держборг продовжить зростати ще два роки і досягне піку в 100,7% ВВП у 2025 році, тоді як первісний прогноз припускав його пік у 105% ВВП уже наступного року.

Контекст

31 березня рада виконавчих директорів МВФ затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. 

Ключова мета програми – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями.

Програма спрямована на просування реформ і зміцнення інституцій для стимулювання сталого довгострокового економічного зростання на тлі післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.

У квітні Україна отримала перший транш на $2,7 млрд. Загалом цього року очікуються три транші на $4,5 млрд.

23 травня місія МВФ розпочала роботу щодо першого перегляду програми розширеного фінансування EFF з Україною. 30 травня Україна та МВФ уклали угоду на рівні персоналу щодо перегляду чотирирічної програми співпраці. У червні уряд затвердив оновлені лист про наміри та меморандум з МВФ про економічну та фінансову політику.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні