Президент України Володимир Зеленський. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Переговори з Росією неможливі до повної деокупації – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський. Фото Getty Images

Президент України Володимир Зеленський заявив, що будь-які перемовини з Росією будуть можливими тільки після повного звільнення нею всіх окупованих територій, про це він сказав в інтерв’ю CNN.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми нічого не можемо обговорювати з Росією, поки вона не забереться звідси. Після війни – так, ми можемо говорити про скасування деяких санкцій, про репарації, платежі з їхньої сторони, про дипломатію. Ми можемо залучити до таких перемовин лідерів будь-яких країн, будь-які міжнародні інституції, але тільки після того, як Росія звільнить всі наші території», – сказав він.
  • Зеленський наголосив, що з Росії «не можна знімати ніяких санкцій». 
  • Зеленський додав, що основна мета України – звільнити усі території і країна не дозволить Росії і далі їх захоплювати, як вона це почала робити ще у 2014 році.
  • За словами президента, стратегія РФ полягає у тому, що вона захоплює територію, далі намагається заморозити конфлікт і почати переговори, згодом «час минає, вони стають сильнішими і знову починають рухатися вперед».

Контекст

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, Україна вже не погодиться на те, що сама пропонувала на переговорах з РФ раніше. Нова умова – повна деокупація України. Про це він сказав на 17-й щорічній конференції YES, яку організовує Фонд Віктора Пінчука та Ялтинська Європейська Стратегія (YES).

За даними ЄП, днями під час візиту до Києва держсекретар США Ентоні Блінкен привіз послання від Джо Байдена про необхідність розпочати переговори з Путіним.

Під час форуму YES кілька українських посадовців публічно заперечили таку можливість, хоча не стали визнавати, від якого з партнерів надходили такі рекомендації.

Як пише видання, наразі видається, що цей сигнал був не у вигляді ультиматуму чи вимоги, а як рекомендація. Про те, що реального тиску на Київ наразі немає, свідчить також виступ на YES Вікторії Нуланд, яка також була у Києві разом з Блінкеном. Вона лише м’яко сказала, що «усі війни закінчуються мирними угодами» та наголосила, що час переговорів з РФ обиратиме сама Україна.

Україна вимагатиме від Росії репарації через війну в розмірі щонайменше $300 млрд. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська. На Генасамблеї ООН Україна збирається домогтися ухвалення резолюції, на якій надалі має базуватися створення міжнародного механізму відшкодування збитків. 

Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд, свідчить спільна оцінка уряду України, Європейської комісії та Світового банку, яку презентували у Брюсселі. В найближчі місяці ця цифра зросте, оскільки війна триває.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні