Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» у 2024 році викупить у приватних видобувників весь газ, який вони запропонують – Чернишов

Протягом 2024 року найбільша державна компанія «Нафтогаз України» планує викупити у українських приватних газовидобувних компаній стільки газу, скільки вони будуть готові продати на «Українській енергетичній біржі». Минулоріч «Нафтогаз» викупив 1 млрд кубів газу, розповів голова правління «Нафтогазу України» Олексій Чернишов в ефірі ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Цьогоріч очікуємо від приватного сегменту видобутку приблизно 3,5 млрд кубів газу», – сказав Чернишов. Він розповів про нещодавну зустріч із керівниками приватних газовидобувних компаній.
  • «Ми стимулюємо якщо не збільшення приватного видобутку, то збереження його на поточному рівні», – додав Чернишов.
  • Приватні газовидобувні компанії скорочують видобуток через військові ризики та юридичні перепони, зокрема у випадку Smart і «Укрнафтобуріння», переконаний Чернишов.
  • Минулоріч «Нафтогаз» викупив у приватних компаній 1 млрд кубометрів газу, за словами Чернишова. «Ми повністю розрахувалися за цей об’єм», – запевнив він.
  • «Українська енергетична біржа» створювала справедливу ціну, вважає Чернишов.
  • Керівник «Нафтогазу» виступив проти відкриття експорту газу для приватних видобувних компаній. «В умовах війни ми не можемо собі дозволити інший підхід», – сказав Чернишов.

Виправлено. У попередній версії новини було твердження, що «Нафтогаз» у 2024 році викупить у приватних видобуваників 3,5 млрд кубів газу. Насправді Олексій Чернишов мав на увазі, що очікує такого рівня видобутку приватних компаній у 2024 році. «Нафтогаз» готовий викупити весь ресурс, який запропонують приватні компанії і розраховує, що це буде обсяг до 3,5 млрд кубометрів.

Контекст

Уряд заборонив експорт газу з середини червня 2022-го.

 «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова«Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського та партнерів, що передано в АРМА, колишня Burisma Миколи Злочевського, нині група Ділоретіо, Smart Energy Вадима Новинського, корправа і активи якої було арештовано, «Західнадрасервіс» Зіновія Козицького, Geo Alliance Віктора Пінчука та і всі інші приватні газовидобувні компанії опинились у скрутному становищі.

«Я не розумію, навіщо зараз заборона експорту», – сказав керівник ДТЕК Максим Тімченко в інтерв’ю Forbes Ukraine у квітні 2024-го. Це рішення було обгрунтованим у 2022-му через енергетичну кризу у Європі, але зараз для заборони експорту нема жодної причини, вважає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні