Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» залучив грант на майже €200 млн для закупівлі газу

«Нафтогаз України» та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали угоду, згідно з якою Уряд Норвегії профінансує закупівлю імпортного газу для України на суму до €188,8 млн, фінансування здійснюватиметься через грант ЄБРР, повідомляє НАК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, «грант дає змогу закупити обсяг газу, що повністю закриває всі потреби України в блакитному паливі до кінця цього опалювального сезону».
  • Зокрема, йдеться про безповоротне грантове фінансування, воно не передбачає повернення коштів, стягнення будь-яких процентів чи зборів із «Нафтогазу» та українського уряду.

Контекст

У червні 2022 року Європейський банк реконструкції та розвитку повідомив, що видасть позику НАК «Нафтогаз» розміром €300 млн, перші €50 млн з яких призначені на термінові закупівлі газу. Ці кошти потрібні для екстрених закупівель обсягів, необхідних для підготовки газової системи України до опалювального сезону. Загалом «Нафтогаз» планував акумулювати €1 млрд, щоб придбати до 1 млрд куб. м газу, аби забезпечити достатню кількість газу в системі до осені.

У жовтні ЄБРР планував виділити НЕК «Укренерго» додатково €300 млн позики на обладнання та поточну ліквідність і €200 млн НАК «Нафтогаз України» на закупівлю газу, розповів член ради директорів ЄБРР Артем Шевальов у кулуарах Міжнародної експертної конференції з відновлення України в Берліні. «На жаль, із вибиранням тих €300 млн, які ще влітку затверджені, виникла пауза, повʼязана з реструктуризацією нафтогазівських бондів, але воно вже почалося. Минулого тижня, якщо не помиляюся, перші €11 млн уже вибрано», – зазначив банкір.

Під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі «Нафтогаз України» домовився про резервування додаткових обсягів газу, необхідних Україні для завершення опалювального сезону, повідомив голова правління НАК Олексій Чернишов. За його словами, під час форуму відбулися відповідні зустрічі з міжнародними установами та провідними енергетичними компаніями.

У січні Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яким дозволив НАК «Нафтогаз України» залучити грант ЄБРР на суму майже €189 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні