Категорія
Новини
Дата

Уряд дозволив «Нафтогазу» залучити грант ЄБРР на €189 млн для імпорту додаткових обсягів газу

Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яким дозволив НАК «Нафтогаз України» залучити грант від Європейськиого банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на суму майже €189 млн, ідеться у повідомленні уряду. На ці кошти компанія зможе закупити додаткові обсяги газу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, минулого тижня Україна пройшла «екватор» зими. Стан енергосистеми залишається складним, але контрольованим. 
  • Він наголосив, що в України достатньо ресурсів для продовження і завершення опалювального сезону в нормальному режимі. У газосховищах зберігається близько 11 млрд кубів газу, а на складах – майже 1,2 млн т вугілля. Також напередодні уряд ухвалив розпорядження, яким дозволив «Нафтогазу» залучити грант від ЄБРР для закупівлі додаткового газу.
  • Прем’єр-міністра додав, що через останній масштабний ворожий обстріл Україна втратила ще частину генерації електроенергії. Ситуація ускладнюється тим, що значна частина генерувальних потужностей перебувають на тимчасово окупованих територіях. «Тож мусимо дотримуватися лімітів енергоспоживання та вдаватися до аварійних відключень у разі їх перевищення», – сказав Шмигаль.

Контекст

У червні 2022 року Європейський банк реконструкції та розвитку повідомив, що видасть позику НАК «Нафтогаз» розміром €300 млн, перші €50 млн з яких призначені на термінові закупівлі газу. Ці кошти потрібні для екстрених закупівель обсягів, необхідних для підготовки газової системи України до опалювального сезону. Загалом «Нафтогаз» планував акумулювати €1 млрд, щоб придбати до 1 млрд куб. м газу, аби забезпечити достатню кількість газу в системі до осені.

У жовтні ЄБРР планував виділити НЕК «Укренерго» додатково €300 млн позики на обладнання та поточну ліквідність і €200 млн НАК «Нафтогаз України» на закупівлю газу, розповів член ради директорів ЄБРР Артем Шевальов у кулуарах Міжнародної експертної конференції з відновлення України в Берліні. «На жаль, із вибиранням тих €300 млн, які ще влітку було затверджено, виникла пауза, повʼязана із реструктуризацією нафтогазівських бондів, але воно вже почалося. Минулого тижня, якщо не помиляюся, перші €11 млн уже вибрано», – зазначив банкір.

Під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі «Нафтогаз України» домовився про резервування додаткових обсягів газу, необхідних Україні для завершення опалювального сезону, повідомив голова правління НАК Олексій Чернишов. За його словами, під час форуму відбулися відповідні зустрічі з міжнародними установами та провідними енергетичними компаніями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні