Народ України отримав премію Сахарова «за свободу думки» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Народ України отримав премію Сахарова «за свободу думки»

Народ України отримав премію Сахарова «за свободу думки» Фото Getty Images

Депутати Європарламенту нагородили «відважний народ України в особі президента, обраних лідерів та громадянського суспільства» премією Сахарова за свободу думки 2022 року, йдеться у повідомленні установи.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент Європейського парламенту Роберта Мецола оголосила лауреата 2022 року на пленарному засіданні у Страсбурзі в середу вдень після рішення парламентської конференції президентів (президент та лідери політичних груп).
  • «Ця нагорода для тих українців, які борються на своїй землі. Для тих, хто був змушений тікати. Для тих, хто втратив рідних та близьких. Для всіх, хто встає і бореться за те, у що вірить. Я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і ми також, — сказала вона.
  • Війна Росії проти України завдає величезних збитків українському народові, кажуть у Європарламенті, українці не лише захищають суверенітет та територіальну цілісність, але також «свободу, демократію, верховенство права та європейські цінності».
  • У номінації відзначено зусилля президента України Володимира Зеленського, а також роль окремих осіб, представників ініціатив громадянського суспільства, державних та громадських структур, у тому числі Державну служби України з надзвичайних ситуацій, Юлію Паєвську із позивним «Тайра», яка є засновницею медичного підрозділу «Янголи Тайри», правозахисницю, голову організації «Центр громадянських свобод» Олександру Матвійчук та Івана Федорова, мера українського міста Мелітополь, який наразі перебуває під російською окупацією.
  • Вручення премії відбудеться 14 грудня у Страсбурзі.

Контекст

Цього року до шорт-листа премії внесли активіста WikiLeaks Джуліана Ассанджа, хоробрий народ України, представлений президентом, обраними лідерами та громадянським суспільством, а також Колумбійську комісію правди.

Премія Сахарова за свободу думки щороку присуджується Європейським парламентом. Вона була створена в 1988 році на честь окремих осіб та організацій, що захищають права людини та основні свободи. Її названо на честь радянського фізика та політичного дисидента Андрія Сахарова, а призовий фонд становить €50 000.

Минулого року премію отримав російський опозиційний політик Олексій Навальний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні