Народ України отримав премію Сахарова «за свободу думки» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Народ України отримав премію Сахарова «за свободу думки»

1 хв читання

Народ України отримав премію Сахарова «за свободу думки» Фото Getty Images

Депутати Європарламенту нагородили «відважний народ України в особі президента, обраних лідерів та громадянського суспільства» премією Сахарова за свободу думки 2022 року, йдеться у повідомленні установи.

Ключові факти

  • Президент Європейського парламенту Роберта Мецола оголосила лауреата 2022 року на пленарному засіданні у Страсбурзі в середу вдень після рішення парламентської конференції президентів (президент та лідери політичних груп).
  • «Ця нагорода для тих українців, які борються на своїй землі. Для тих, хто був змушений тікати. Для тих, хто втратив рідних та близьких. Для всіх, хто встає і бореться за те, у що вірить. Я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і ми також, — сказала вона.
  • Війна Росії проти України завдає величезних збитків українському народові, кажуть у Європарламенті, українці не лише захищають суверенітет та територіальну цілісність, але також «свободу, демократію, верховенство права та європейські цінності».
  • У номінації відзначено зусилля президента України Володимира Зеленського, а також роль окремих осіб, представників ініціатив громадянського суспільства, державних та громадських структур, у тому числі Державну служби України з надзвичайних ситуацій, Юлію Паєвську із позивним «Тайра», яка є засновницею медичного підрозділу «Янголи Тайри», правозахисницю, голову організації «Центр громадянських свобод» Олександру Матвійчук та Івана Федорова, мера українського міста Мелітополь, який наразі перебуває під російською окупацією.
  • Вручення премії відбудеться 14 грудня у Страсбурзі.

Контекст

Цього року до шорт-листа премії внесли активіста WikiLeaks Джуліана Ассанджа, хоробрий народ України, представлений президентом, обраними лідерами та громадянським суспільством, а також Колумбійську комісію правди.

Премія Сахарова за свободу думки щороку присуджується Європейським парламентом. Вона була створена в 1988 році на честь окремих осіб та організацій, що захищають права людини та основні свободи. Її названо на честь радянського фізика та політичного дисидента Андрія Сахарова, а призовий фонд становить €50 000.

Минулого року премію отримав російський опозиційний політик Олексій Навальний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні