Категорія
Новини
Дата

Європейський парламент оголосив трьох претендентів на премію Сахарова. Серед них – народ України

У Європарламенті оприлюднили короткий список кандидатів на отримання цьогорічної премії імені Андрія Сахарова за свободу думок. Серед трьох фіналістів – «хоробрий народ України», йдеться в повідомленні установи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У четвер депутати Європарламенту від комітетів із закордонних справ та розвитку провели спільне голосування, щоб обрати фіналістів премії Сахарова.
  • Вони включили до шорт-листа активіста WikiLeaks Джуліана Ассанджа, хоробрий народ України, представлений президентом, обраними лідерами та громадянським суспільством, а також Колумбійську комісію правди.
  • Керівники політичних груп Європейського парламенту оберуть остаточного переможця у середу, 19 жовтня. 
  • Церемонія вручення премії відбудеться у Страсбурзі в залі Європейського парламенту 14 грудня.

Контекст

Премія Сахарова за свободу думки щороку присуджується Європейським парламентом. Вона була створена в 1988 році на честь окремих осіб та організацій, що захищають права людини та основні свободи. Її названо на честь радянського фізика та політичного дисидента Андрія Сахарова, а призовий фонд становить €50 000.

Минулого року премію отримав російський опозиційний політик Олексій Навальний.

Нещодавно в Осло оголосили, шо Нобелівську премію миру 2022 року присуджено українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод», білоруському правозахиснику Алесю Біляцькому і російській правозахисній організації «Меморіал». Лауреати Нобелівської премії миру 2022 року представляють громадянське суспільство у своїх країнах, заявили в Нобелівському комітеті.

Громадську організацію «Центр громадянських свобод» заснували лідери правозахисних організацій з дев’яти пострадянських країн у 2007 році. Її очолює правозахисниця Олександра Матвійчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні