Категорія
Новини
Дата

Нацполіція відкрила кримінальну справу про незаконний виїзд за кордон власника Eldorado і ТРЦ Gulliver

Віктор Поліщук /Анна Наконечна для Forbes Ukraine

Нацполіція відкрила кримінальну справу проти Віктора Поліщука Фото Анна Наконечна для Forbes Ukraine

Слідчі Нацполіції розпочали кримінальне провадження проти Віктора Поліщука за статтею «незаконне переправлення осіб через державний кордон України» після виходу розслідування «Схем», повідомляє «Радіо Свобода». 

Ключові факти

  • Головне слідче управління Нацполіції України розпочало кримінальне провадження щодо власника київського торговельно-офісного центру Gulliver і мережі Eldorado Віктора Поліщука, 47. Про це повідомила пресслужба Нацполіції у відповіді на запит видання «Радіо Свобода». 
  • Правоохоронці внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 332 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає від трьох до пʼяти років увʼязнення.
  • «У межах зазначеного кримінального провадження будуть перевірені факти незаконного перетину державного кордону України», – запевнили в поліції.

Контекст

14 березня «Радіо Свобода» опублікувало розслідування про те, як власник мережі магазинів Eldorado і київського ТРЦ Gulliver Віктор Поліщук під час воєнного стану виїжджав за кордон щонайменше пʼять разів. Зокрема, журналісти стверджують, що він подавався в систему «Шлях» як водій-волонтер, однак заявлену допомогу не привозив. Водночас румунська компанія, яка нібито мала її передати, заявила, що не робила цього і її ім’ям скористалися без відома організації.

Також Віктор Поліщук нібито двічі виїжджав за кермом вантажівки, влаштовуючись у штат фірми-перевізника на посаду водія, але обидва рази вантажів не привозив. В Україну він повертався на своєму пасажирському «Мерседесі». Окрім того, «Схеми» виявили, що бізнесмен виїжджав на підставі документів з ознаками підробки.

6 лютого Господарський суд Києва задовольнив позовні вимоги ТОВ «Дієса» (Eldorado) до Мінʼюсту Російської Федерації. Зокрема, суд зобовʼязав РФ сплатити збитки компанії у розмірі $3,6 млн і упущену вигоду у $254 486. 

Про значне погіршення фінансового стану Eldorado розповідав Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Зрештою компанія розпочала процедуру реструктуризації боргу (досудової санації) більш як на 2,5 млрд грн. Частина кредиторів виступила проти і подала до суду на компанію.

Загальна сума заборгованості компаній Поліщука перед держбанками – більш як $800 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні